pondělí 5. září 2022

Učitelky prvního září

   Tvrdí se to tak nějak ze setrvačnosti. Učitelské povolání je v době, kdy máte malé děti, skoro tím nejlepším zaměstnáním. Můžete vstávat přibližně se svými ratolestmi, kopírujete jejich prázdniny, pokud chodíte do stejné školy, máte o nich dost velký přehled.

 S tím lze souhlasit.

Na druhou stranu je třeba si uvědomit, že někdy školní děti trochu válcují ty vaše. A není to myšleno na situace, kdy svoje děti učíte. To je příběh sám o sobě.

Spíš jde o situace, kdy se očekává, že doprovodíte  vlastní děcko do školy, případně ze školy.

 To by mohly potvrdit zejména maminky dětí mladšího školního věku. Být prvního září se svým prvňáčkem se nemusí vždy povést, protože zároveň musíte vítat svoje žáky v jiné třídě. 

A i když při nástupu do první třídy vás většinou chápavé vedení uvolní, na startu těch dalších ročníků už obvykle být nemůžete. Nebo je to dost velký organizační chaos, jak to všechno skloubit dohromady.

Pravda, nebývá to nic fatálního, někde to dokonce jde docela snadno vykomunikovat, ale není to pravidlo. Nejde si zrovna prvního září brát dovolenou, protože chcete doprovodit do školy svého vlastního potomka.

Nevypadá to, na první dobrou, že jde o nějak velký problém.  Zpočátku se zdá možná až triviální, když ale podobných neúčastí začne přibývat, trochu to zamrzí. Většina vánočních besídek se časově kryje, třídní učitelka a matka musí jedné dát přednost. Dítěti se udělá ve škole nevolno, a když voláte maminku, aby si ho vyzvedla, ale ona zrovna učí, patrně se nedovoláte. Nebo si pro něj nemůže přijet.

Naposled jsem se s podobnou situací setkala při třídních schůzkách, které se sešly ve stejném datu

i čase.

Nic neřešitelného, jen klasická logistická komplikace. Ve skutečnosti není problém, aby vás na setkání s rodiči někdo zaskočil. Na moji otázku, v čem je tedy problém, někdy dostanu odpověď, že se nikomu nechce jít třídní schůzky suplovat. Argumentují tím, že za vlastním dítětem  na jeho třídní schůzku může přeci jít manžel.

Je zřejmé, že možnost vzít si ve škole půldenní dovolenou, nota bene zrovna tehdy, když jsou třídní schůzky, je pro většinu zúčastněných nepřijatelná.

„A nelze to nějak posunout?“ diví se lidé z jiných oborů.

„Jednou možná ano,“ připouštím možnost variability, která je většinou ale podmíněna flexibilitou vedení a kolegů.

To sice skýtá určitou útěchu, zároveň ale přináší těžko vyvratitelný argument:

„Kam bychom přišli, kdybychom každému vyhověli? Prostě si to nějak zařiďte.“

    Většinou to tedy skončí tak, že doprovod tvoří tatínek nebo babička. Na tom jistě není nic špatného, pokud  tito účastníci procesu chtějí a mohou. Maminku učitelku to může akorát tak mrzet…

  Ve většině profesí nebývá problém vzít si dovolenou i jen tak na půl dne, ve škole to většinu z nějakého důvodu působí komplikace. Někde i nepříjemnosti…

Obecně ovšem nejde o problém neřešitelný, jen spíš takovou komplikaci. Někde se o něm ani nemluví. Buď není nebo naopak, panuje tam taková atmosféra, že si učící maminky o volno ani neřeknou…

Jde tedy jen o takové zamyšlení, bez pointy, na počátku školního roku. Nic zásadního…


Přesto existuje řada matek učitelek, které absence těchto společných zážitků přinejmenším trochu mrzí.

 


Žádné komentáře:

Okomentovat