úterý 22. března 2022

S humorem jde všechno líp...

...to je stará známá pravda. A zcela rozhodně se jí držel Karel Poláček, který se narodil zrovna dnes. Tedy v roce 1892:-) Je tomu 130 let. 

A historie se nyní tak trochu opakuje... 

  No, ale k věci. Karel Poláček pochází z Rychnova nad Kněžnou. Když jsem tam byla na návštěvě, musela jsem k sousoší pěti chlapců a Pajdy, je to půvabné připomenutí zdejšího rodáka a jeho milé knihy. Bylo nás pět:-). 

Poláček proslul  třeba i jako autor knih o fotbale, ač sám sportu neholdoval. Když ho ale zaujal fenomén fanouškovství, vydal se i do fotbalového kotle:-) Vše pro knihu. 

Pracoval v Lidovkách, jako mnoho jeho dalších slavných kolegů. Navštívit v té době redakci LN musel tedy být unikátní zážitek. Představuji si to přesně tak, jak je zachyceno ve filmu Člověk proti zkáze:-)

Jako dítě jsem měla ráda Edudanta a Francimora, bavil mě Hostinec U kamenného stolu. I dnes si Poláčka ráda přečtu, fascinuje mě jeho vtip a způsob nadčasového  humorného vyprávění. Takové Okresní město... :-) jako by to dneska bylo:-)

Karel Poláček zemřel ve válce. Zdá se tedy jeho výročí mnohem víc aktuální než obvykle.  Jako že se váš život, jakkoliv úspěšný, zajímavý a spokojený rázem zvrátí v černou můru. Jako ten Poláčkův. Transport, koncentráky, pochod smrti....

Když se jeho rodina před sto třiceti lety těšila z narození krásného zdravého chlapečka, stála asi u jeho kolébky i nějaká zatrpklá a zlá sudička. A navzdory tomu, že s humorem to šlo celý život líp a v jeho případě dokonce skvěle, nakonec ho velké dějiny semlely a ani humor ho nezachránil. Před válečnými šílenci prostě není úniku:-(

                      Ale jeho knihy, to je pořád zlatý poklad české literatury. 



Žádné komentáře:

Okomentovat