pondělí 21. března 2022

Jaro

 Pražské jaro nebo jaro národů či arabské jaro? To jsou všechno politické, revoluční pojmy spojovány s jarem. 

 Je ale také Pražské jaro jako slavný hudební festival, to vše se pojí s melodicky znějícím pojmem jaro, které dnes začíná.

 Klasické, normální a vytoužené přírodní jaro. Po staročesku vesna. 

A jarní rovnodennost. Ta se tedy nějak posouvá, kdysi jsme se učili, že jaro začíná dnes, tedy 21. března. Ono ale patrně podle všeho vypuklo již včera. Někdy kolem páté odpolední mělo Slunce stanout nad rovníkem a tím vypukla ona, přibližná tedy, rovnodennost. A začíná to skvělé období, kdy se den neustále prodlužuje a noc je kratší a kratší. Až do Slunovratu:-).Takže jsem ráda za delší jaro. 

Spolu s ním přichází čas květin, sněženky, bledule nebo jarní petrklíče. Těším se na žluté narcisy, ale nejvíc si nyní užívám tulipánů. Ty miluji, jsou to moji poslové jara a květiny, které pohladí po duši. 

Pravda, vnímám hodně podobně i růže, ale jejich čas teprve přijde. Nyní si užívám tulipány, krásné, barevné, něžné.

A když zajdu do květinářství Hruška ( nejen tam, ale tam to mám hodně ráda), pak nevím, co si vybrat. Tulipány teď ale bezkonkurenčně  vedou. 

A pak také měníme šatník. Barevnější oblečení také signalizuje jaro. 

Mohla bych přidávat plno dalších symbolů. Jaro je prostě tady a snad bude i příjemné. Je možné, že později mu historie nalepí přízvisko ukrajinské jaro, ale to už je politická záležitost. Dnes máme jen obyčejné a přírodní jaro. 

                                      Které včera začalo:-)





A ještě douška z parku. Jaro samozřejmě dělá divy s lidmi. Ale co dělá s našimi psy, to je tedy divočina:-)  Tobiáš se rázem z jezevčíka přetransformoval na lva salónů, tedy přesněji divocha ze Stromovky. A není samozřejmě sám, je to tam nyní divočina:-) Jaro se vším všudy



Žádné komentáře:

Okomentovat