středa 29. srpna 2018

Kam s nimi?

Dětská uvolněnost o prázdninách nabývá netušených rozměrů. Kritici dlouhých prázdnin jsou dost na koni, s dětmi se ke konci léta často nedá vydržet, rodiče vyčerpali dovolenou (i sami sebe) a babičky už se také nájezdu rozdivočelých vnoučat intenzivně brání. Co s dětmi je najednou skutečný problém. Řekněme, že takřka univerzální, protože se týká takřka celé populace. Asi by tedy bylo na místě, kdy se tímto problémem zabývala nějaká veřejně činná autorita (námitku, že veřejně činné autority u nás neexistují raději nechci komentovat). Ono se to totiž ve skutečnosti flikuje, jak se dá, což může ve finále vést k prapodivným koncům. Na počátku prázdnin ČOI dokonce zjistila, že se nezletilým dětem prodává alkohol. Naprosto běžně. V některých městech prý jejich nezletilým figurantům prodali naprosto všude. Tehdy to bylo na oslavu konce školního roku. Teď se zase dá očekávat, že děti budou pít na zármutek, že prázdniny pozvolna končí. Proč by nepily, když jinou zábavu nemají, není, kdo by je hlídal a to pití jim v klidu všude prodají?
Vlastně moc nechápu, kde je jádro pudla. Jestli tolik rodin nemá babičku, či finance, aby se dětem zajistilo nějaké aktivní využití času? Či zda jde o nevýchovu, ať si děti poradí samy? Nebo o formu nezájmu o děti? Nevím, ale stačí projít Stromovkou, kde v jakoukoliv denní hodinu, ale i v noční, posedávají hloučky viditelně nezletilých, s nějakým alkoholem a nezbytnou cigaretou či možná i trávou a aktivně tak tráví svůj letní čas. Někdy je o nervy jen projít kolem nich. A to nemluvím o těch lidech, co bydlí hned u parku, tudíž otevřenými okny to mají všechno z první ruky.
Možná je opravdu problém v příliš dlouhém letním volnu. Připouštím, že šest týdnů by asi stačilo, byť je to trochu rouhačská myšlenkaJ. Ale těžko měnit zaběhnuté zvyky.
Samozřejmě nechci tvrdit, že všechny děti neví, kam se vrtnout. To rozhodně ne. Ale ty bezprizorní jsou nějak víc na očích. Přičemž za docela velkou zrůdnost považuji fakt, že to nikdo nijak moc neřeší. Jistě, občas se zkontroluje prodejnost alkoholu, ale zjevně nějaká namátková kontrola je na nic.
Nepředpokládám logicky, že by se o podobně bezprizorní děti někdo naráz začal starat. Určitě jde o dlouhodobý problém, který někde někdo řeší.  Jednouché to jistě nebude. Otázku je i to, zda jde o problém ryze prázdninový či zda je jen v létě víc vidět?
Nejzásadnější otázkou ovšem asi bude dotaz, kde jsou rodiče těchto dětí? V práci?  V hospodě? Ve vězení? Na dovolené? Doma? Těžko hledat odpověď. A tak mezi skupinami sportujících dětí, které se asi umí bavit adekvátně věku, lze dost často vidět i opilé hloučky jejich vrstevníků. A to mi přijde dost alarmující. Jen jsem zvědavá, zda se to v září nějak změní.






Žádné komentáře:

Okomentovat