pátek 17. srpna 2018

Jedno dítě, žádné dítě...


Řeklo by se, že množství dětí je v dnešní populačně chudé době ověnčeno samými pozitivy. Z mnoha úhlů pohledu samozřejmě ano, byť třeba koupit auto pro převoz třeba jen čtyř dětí je dost oříšek.
A nejen auto. Společnost je tak nějak (nevím proč) nastavena na dvě děti.  Mně ale dnes na mysl nepřichází pozitiva v množství dětí a negativa v servisu kolem nich, jako spíš negativa v jejich hlídání. Když si uvědomím, že bývaly doby, kdy pět a více dětí bývalo běžným jevem, jímá mě hrůza z hlídání takových skupinek. Avšak tehdejší doba měla jiná pravidla. Dnes je vše jinak. Děti se glorifikují, veřejné prostředí se tváří děsně friendly vůči takřka všem projevům dětské- nevím co napsat, zda kreativity, agresivity, zvůle či přirozenosti? Například jekot či záchvaty vzteku, kopání do kolemjdoucích lidí, nadávky sourozencům a zároveň hlasité spiklenectví vůči rozladěným rodičům. 
A někdy nastane problém i tam, kde by ho jeden vůbec nečekal. Třeba, když se sejdou dvě jinak klidné děti. Ani nemusí být sourozenci. Najednou jsou tým. Neviděla jsem nikdy tolik vynalézavosti, jako když se dva malí jedinci snaží trumfovat jeden druhého, ale musím uznat, že jako divadlo je to k nezaplacení. Horší je fakt, když jste zataženi do děje a obětí jste vy sami.  Jak zdolat smečku malých protivníků?
Zkrátka i zde platí staré dobré, že jedno dítě, žádné dítě. Jakmile jsou dva a více, jsou nezvladatelní. Není to sice pravidlo, jsou i okamžiky, kdy unavení vyčerpaní, nejlépe spící,  opravdu vypadají jako andílci. Ale nic netrvá věčně a tudíž ani klidové období. A pak se dějí věci. Člověk má v tomto směru prostě pořád co objevovat. Jednu hádku zažehnáte, druhá se vynoří.  Když to nejsou hádky, nastoupí nuda. Střídá jí cílená provokace. Často se ukazuje, že dospělým nepochopitelný záchvat vzteku je jen jednou z variant jak na sebe upozornit. Strhnout větší dávku pozornosti než ten druhý. V okamžiku, kdy se z roztomilých andílků stávají tyto terorizující bytosti, je lépe prchnout. Pokud ale máte podobnou dvojici (trojici) na starosti, prchá se poměrně těžko. Když se na pak na obzoru objeví někdo, kdo je dětským chováním viditelně rozladěn, spolehlivě přidají na intenzitě. Nevím úplně přesně, jak je to možné, ale funguje to stoprocentně.  Dlouho jsem si myslela, že tak reagují jen některé děti, ale zkušenost je nelítostná, Jsou takové všechny. I ti, co jsou doma za andílky. Za nemluvy či za vzorné jedináčky. Ve skupině čítající dva a více jedince se rázem transformují v něco nezvladatelného.  Ne, že by to nebylo zajímavé pozorování. Je to takový experiment, který většinou potvrzuje veškerou teorii v tomto směru. Jen, když se to přihodí na vlastní kůži, je to víc forma tortury než experimentu. V obou případech se ale potvrzuje ono klasické, že jedno dítě, žádné dítě……

Žádné komentáře:

Okomentovat