pátek 1. srpna 2014

Kočárek

 Koupit kočárek ještě před příchodem miminka se z pověrčivosti nedoporučuje. Však také dneska není problém koupit kočárek kdykoliv, výběr je více než bohatý.  Nemusíme ho nikde složit shánět, stát na něj fronty či trpět představou, že ho prostě neseženeme a náš drobek bude nepojízdný. Pravda, hodně se dnes objevuje transport pomocí šátků, dítě co nejblíže vašemu srdci. Ale i tak kočárek musí být.  Jako všechno i tento druh přepravy podléhá módním vlnám, stačí pohlédnout na staré fotografie, v čem třeba jezdily naše babičky. Nízkopodlažní osmipérák je už takřka legendou.  Jeden, asi po babičce, ještě máme na chalupě na půdě. Krásný závan historie.
Stejně tak jako byly v módě někdy v době normalizace kočárky s okýnky, aby se miminko mohlo vesele rozhlížet po světě.
Zajímavé je, že kočárky přineslo v podstatě až devatenácté století, tehdy se dědily a zůstávaly trvalým rodinným majetkem. Dvacáté století pak přineslo jejich boom, v jeho druhé polovině se pak z nich stává ono spotřební zboží.  Odvozí jedno děcko a jde pryč. Neschovává se, nedědí. Naopak, pro další dítě chceme nový kočárek, nebudeme přeci vozit dvě děti ve stejném. Navíc ho mezitím upotřebí celé široké příbuzenstvo, tak je třeba rychle sehnat nový. A k němu ještě golfky, jeden starší na balkón, jeden na cesty městem, další k babičce. Prostě spotřební zboží. A ještě k tomu si dneska lze vybrat z nejrůznějších druhů, barev i cen.  Také jsme právě jeden koupiliJ.


8 komentářů:

  1. Jitko odpusťte zvědavé ženské.... a pro kohopak to bude?:))))

    OdpovědětVymazat
  2. Majko, ráda odpovím. Právě dnes narozené mojí neteřince Haničce. A jsem hodná teta:-)

    OdpovědětVymazat
  3. ,
    Taková teta je k nezaplacení:) Přejí neteřince at je zdravé a spokojené dítě:)

    OdpovědětVymazat
  4. gratuluji k nové společenské roli, teto Jitko :-) Hodně zdraví všem! ;-)

    OdpovědětVymazat
  5. Jitko hodná teta rozhodně jste! Přeji neteři a miminku pevné zdraví a celé rodině hodně radosti :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Gratuluji! To je jistě neteřinka od bratra, který se nedávno ženil. Já jsem si zas tenhle týden zajezdila s kočárkem jako hrdá babička :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, je to od toho bratra. Děkuji. A Vy jste krásná babička:-)

      Vymazat
  7. Děkuji Vám za gratulace. Je to hezké léto, s miminkem

    OdpovědětVymazat