pondělí 2. prosince 2013

Pět svíček na věnci

  Letos jsem se setkala s několika lidmi, kteří mají na adventním věnci svíček pět. My "neznabozi", kteří odrostli na nákupních zlatých, stříbrných a bronzových nedělích, v socialistickém dětství většinou bez adventních věnců, pro které vlastně slovo advent byl jen trochu prazvláštní název románu Jarmily Glazarové, jsme tímto trochu na rozpacích. Většinou doma zapalujeme svíce čtyři a to mnozí ani netuší, že se mají zapalovat proti směru hodinových ručiček a každá z nich má své jméno.  První je Naděje, druhá je Mír, třetí je Přátelství a měla by mít jinou barvu, no a čtvrtá je Láska.  To jsem si samozřejmě někde přečetla, protože věnce doma sice máme, mnohdy i velmi krásné (neb je nevyrábím jáJ), ale svíčky jsme dosud měli beze jména.  A přiznám se, vždycky důsledně barevně sladěné, všechny hezky ve stejném odstínu. 
A ejhle, ona ta třetí má být jiná. Navíc jich má být pět? Co ta pátá?
 Ta je bílá, hezky uprostřed a měla by se zapalovat na Štědrý večer...  
Sice tradičně zůstaneme i letos u čtyř, přeci jen jde víc o náboženský zvyk, který v naší ateistické rodině tak úplně nezakotví, ale je to dobré vědět. Protože i o adventu je hezké se něco nového dozvědět. A kolik svíček máte Vy?






4 komentáře:

  1. To o té páté svíčce jsem nevěděla, děkuji za informaci.

    OdpovědětVymazat
  2. My máme pouze jednu...ovšem velikou svíci s číslem jedna. Jinak svící a světýlek je u nás hodně to aby na nás neskočila chandra :-) příjemný cas adventu přejeme L a P

    OdpovědětVymazat
  3. Na věnci 4, ale po bytě, je nemám ani spočítané:-) Právě jsem se o té páté svíci poučila v rádiu na ČR 2 od žižkovského kněze. Celý život se člověk učí.Přeji hezké adventní dny!!!

    OdpovědětVymazat
  4. Tak o té páté čtu poprvé. Děkuji za informaci a budu se těšit na další příspěvky. Hezký večer. Zuzana

    OdpovědětVymazat