pátek 13. prosince 2013

Pátek třináctého

Pátek třináctého je moje oblíbené datum. Vždycky od něho očekávám něco tajuplného, zásadního, vzrušujícího. Rozhodně se ho nebojím ani mu nijak nevyhýbám. Naopak. Plně si ho užívám a čekám, čím dokáže překvapit. Letos nám byly naděleny pátky dva, ten zářijový byl velmi příjemný, těšíme se tedy na prosinec.
Jako vždy si ho v adventu nejvíc užijí Lucie, které budou noci upíjet. Řekla bych, že na oslavu svátku si dají k pití i něco jiného, byť je důležité, aby na tu noc nezapomněly. Už se totiž moc těšíme na prodlužování dne a kratší temnotu, což Lucie svou tradiční aktivitou odstartují.  Zároveň jim všem tímto k jejich svátku blahopřeji a připomínám, že dnes je Lucie prostě Lucie, J ale kdysi mohla být i luckouJ. A to je dost nepěkné stvoření, které poletuje po ulicích a nakukuje do oken. Prý snad proto, aby zkontrolovaly, zda některá z žen nedopatřením nepracuje. Přesněji řečeno, nepřede len.
A běda té, kterou přistihla.
Ještě horší pověst měli v krajích, kde lucky chodily strašit děti. Tam vnikaly do adventních domácností s nožem v ruce a vyhrožovaly dětem, že pokud nedodržují půst, rozpárají jim břicho.  Dnes by si kdejaké děcko při pohledu na podobnou lucku jistě cvrnklo do textilu.  A možná nejen dítě.
Někde je lucky místo tohoto drastického vyhrožování jen nutily modlit. Byly na svou misi pěkně vyparáděné, v bílém plášti a masce s čapím zobákem, kterým výhrůžně klapaly. Lucky prostě měly trochu (více) vzbuzovat strach a obavy, asi aby ten advent nebyl taková pohodička.
Takže dnešní Lucie to mají úplně jinak, mohou si vesele upíjet a my ostatní je k tomu ještě povzbuzujemeJ. A když jejich třináctka ještě navíc připadne na pátek, je důvod k oslavě znásobený.  Prostě pátek třináctého stojí za to.

    Za rok bude jen jeden, v červnu. Tak si teď užijme ten prosincový. Mohl by to být lucky day

Žádné komentáře:

Okomentovat