sobota 5. ledna 2013

Omluvenka

Ve škole věc velmi častá, mnohdy i velmi komická. Pravdou je, že dnešní děti někdy ztrácejí invenci a vtipnou omluvenku aby dnes pohledal. Co má chátrající paměť narychlo vydoluje, je moje oblíbená, i v knize zpracovaná, historka s venerologií. Studenti měli všichni razítko ze zmíněné ordinace, aniž by ovšem tušili, co se pod odborným názvem venerologie skrývá. Nu, tak to bylo vtipné. Dnes vládnou rodinné důvody. Pod nimi lze dešifrovat jak návštěvu nemocné tetičky, rodinný výlet do Alp či Karibiku, úmrtí babičky či jen prostá neochota dítěte jít do školy či vstát na první hodinu. Takže rodinné důvody dnes vládnou světu.A když je plná žákovská rodinných důvodů, lze občas opatrně vyžádat konkretizaci. Ale opatrně, neb rodiče se brání, co je vám sakra do toho, proč moje dítě nechodí do školy? Rodinné důvody přece stačí, ne?  Obzvlášť pikantní v případech, kdy se drobečkovi prostě nechce. Maminka rodinné důvody napíše vždycky, nač vychovávat k nějaké odpovědnosti, když rodinné důvody vše tak krásně obsáhnou? 
A navíc, je to trend doby. Sám pan premiér ho s oblibou používá, byť by se zdálo, že se jedná o záležitosti patřící do základní školy. Jak je vidno, nepatří. Nám, co máme historickou úchylku a pamatujeme si, pak jen lezou oči z důlků nad tím, jak se ta historie prostě opakuje. Kdysi, v roce 97, už pan premiér, tehdy tedy ještě jen poslanec či co v modré organizaci, dostal ministerskou funkci. Přijal ji, pak se zalekl a odmítl ji.  Z rodinných důvodů. Víc jsme se samozřejmě nedozvěděli. Stejně jako ve škole. A, pro velký úspěch znovu. Nešel na oběd s prezidentem. Z rodinných důvodů. Pěkná omluvenka. Navenek to vypadá, že má nějaké zásady a nesedne si s ním ke stolu, což by jistě bylo chvályhodné.  Poté, co si ale uvědomíme, jak nám ruku v ruce upekli amnestii, je celá situace v úplně jiném světle.  Kluci na nás zase hrajou habaďúru! 
Rodinné důvody nemusí vysvětlovat, vypadá, jako někdo, kdo je stále ten pan čistý, a přitom………..doplňme si sami.
 Prostě za rodinné důvody se prostě schová všechno. Je to léty ověřená metoda ze základní školy, kterou většina normálních lidí s věkem opouští. Většina……………(nebo jsem měla zdůraznit to normálních?)


               

2 komentáře:

  1. Ve Fr. za takovou omluvenkou, už chodí pro děti policie. Tak se nikdo na takové omluvenky, nezkouší omlouvat!!!Kdo by si chtěl, pro blbost, koledovat o zápis do trestního rejstříku?!Ovšem, v české demokracii, je vše možné, viz. amnestie. Jak se zdá brzo dojde na slova Sokrata, že se přílišná demokracie, díky naší pasivitě zvrhne opět k totalitě:-(

    OdpovědětVymazat
  2. Trefila jste hřebík na hlavičku. Bohužel, hlavičkou zeď neprorazíš. :)

    OdpovědětVymazat