čtvrtek 31. ledna 2013

Vrah nebo hrdina?

Takto má postavený problém bratří Mašínů většina národa a nikdo nechce naslouchat argumentům či vyprávění druhých. Pro jedny jsou to bez debaty hrdinové, kteří si zaslouží státní vyznamenání, druzí je mají za vrahy, kteří stříleli do lidí a nějaké důvody je vůbec nezajímají. Proto jsem se kapku obávala, jestli se podobná polarita nevyskytne i při našem povídání, které naopak mělo vyznít smířlivě. Chceme sjednocovat ne rozdělovat J. A naši hosté nezklamali. K žádné výrazné kontroverzi, nedej bože půtce, nedošlo, přestože otázky byly někdy pěkně ostré a diskuse se  konci začala trochu vřít. Že jde o téma zajímavé, dokázala i účast, poprvé jsme měly málo místa a stojící hosty.
 Ale začnu představením našeho přednášejícího. Richard M. Sicha se ukázal nejen jako charismatický muž, ale hlavně jako dobrý řečník, který svoje auditorium dokázal zaujmout, ba nebojím se dodat, že i strhnout. Vysvětlil dětství a rodinné zázemí Mašinovy rodiny, poukázal na roli otce, generála Mašína, o které mnozí radikální hodnotitelé bratrských skutků ani netuší, a velkou část výkladu věnoval ženám v Mašínově rodině, což je klíčová otázka k pochopení celého problému. Debata byla osvěžena projekcí fotografií, které mnozí rozhodně dosud neměli možnost vidět, protože nám je laskavě poskytla paní Zdena Mašínová. Kdyby nežila až v Olomouci, což je od nás opravdu poněkud z ruky, jistě by se našeho povídání v "kolbence" ráda zúčastnila.
Zajímavá debata se protáhla zas až do pozdních nočních hodin, odcházeli jsme chvíli před půlnocí. Vyčerpaní,ale spokojení. Alespoň na mě to tak působilo. Takže ještě upřímné díky všem hostům a jsem zvědavá na ohlasy. A na závěr přidám tip na knihu pro zájemce o danou problematiku, jde o Zatím dobrý od Jana Nováka. Myslím, že stojí za přečtení.




4 komentáře:

  1. Děkuji za tip na knihu. Věřím, že téma bylo obzvlášť zajímavé..

    OdpovědětVymazat
  2. Knihu načtu a moc mě mrzí, že z mých plánů na účast přímo při diskuzi sešlo, ale tak to dopadá, když na poslední chvíli není hlídání. Snad příště, ale jsem ráda, že - jak se zdá - šlo o zajímavý večer pro všechny zúčastněné.
    Jindřiška (z-kultury-i-nekultury.blogspot.com)

    OdpovědětVymazat
  3. Jitko, zapomněla jsem ti říct, že po mně si chce knihu přečíst Gábina:-) prý "nezavěšujte, jsem v pořadí" Míša

    OdpovědětVymazat
  4. Knihu jsem si přečetla - jsem ochotna vždy naslouchat argumentům a důvodům - ale i teď jsem přesvědčena, že Mašínové neměli právo zavraždit nevinné a měli si peníze na opuštění republiky vydělat poctivě. V životě to tak chodí, že jedno zlo páchá další zlo. Věřím, že už u nás nenastane taková doba, ale situace po volbách tomu moc nenasvědčuje.

    OdpovědětVymazat