čtvrtek 17. ledna 2013

Úhel pohledu

Svěřila se mi mladá kolegyně, jak moc je z práce vyčerpaná. Nemá vůbec čas na nic jiného kromě práce a její život radikálně ztrácí na kvalitě. Zajímalo mne, v čem nejvíc kvalita  jejího  žití utrpěla.  Prý v tom, že pořád musí něco dělat. Když studovala, mohla třeba celý den prospat, na přednáškách ji nikdo nekontroloval.  A také pravidelnost, každé den do té práce prostě musí…
Skoro jsem zalitovala, že podobné pocity ze sladkých studentských let jsem už pozapomněla. Pak jsem ale narazila na bývalého studenta, který se nikdy v době gymnaziálních studií nevyznačoval pravidelnou docházkou a excelentními výsledky. Vykládal, jak ho vyčerpává vysokoškolské studium, protože už se nejedná o tak bezstarostné proplouvání životem jako na střední.
 Náročnost nebo pocit zodpovědnosti je podle toho dán úhlem pohledu.  Máme ho vzhledem ke svým pocitům a zážitkům logicky každý jiný. Tedy pokud se nad podobnou situací hodláme zamýšlet. Spousta lidí totiž vůbec pocit nicnedělání k životu nepotřebuje. Jeden můj známý, který si dokázal využít každou minutu svého času k nějaké pracovní činnosti snad už na základní škole, to ohodnotil rozmazleností. Či neschopností samostatné existence.  Tak pozoruji.  Zajímalo by mě totiž, jestli má pravdu.
Předpokládám, že podobně lze nahlížet i na syndrom vyhoření a trochu nesouhlasím, ale to je zase jen ten jiný úhel pohledu. Pravdou je, že když člověk couvne při první překážce, něco to o něm vypovídá. Tím ale nechci říct, že se má jeden upracovat k smrti.  Ale pořád naříkat nad tím, jak to prostě nejde zvládnout, také není to pravé ořechové. A není to nic neobvyklého. Slýchám to kolem sebe poměrně často.  Jen řešení většinou nikdo nenabízí.
Dneska si můžete práci vybírat a dokonce vám doporučují nezůstávat dlouho na jednom místě.  Prostředí je třeba měnit, nejlépe jednou za pět let. Myslím ale, že měsíc či dva jsou opravdový extrém a se zdravou snahou po změně to nemá nic moc společného. Stejně jako ovšem dvacet let na jednom místě.
Je to prostě úhel pohledu. A nejen na kvalitu žití J
            
                                                     

Žádné komentáře:

Okomentovat