středa 5. ledna 2011

Učitelům přidají

Soudě podle reakcí na novinky cz, nikdo v naší zemi učitelům nepřeje navýšení peněz. Společnost se tím cítí pobouřena. Skutečnost ale není tak růžová. Poměrně často se setkávám s kantory na hranici životního minima. S jedním jsem se nedávno potkala. Na otázku, jak se má, odpověděl sklíčeně, že trpí nedostatkem spánku, protože přes den učí a po nocích taxikaří. Neuživil by rodinu. „Přitom ale učím rád, ale dvě děti si žádají své,“ krčil rameny, když vysvětloval bezvýchodnost své situace. „Když se chceš té práci věnovat, musíš se pořád připravovat. Když chceš být v obraze, musíš také trochu studovat a cestovat, ale jak máš někam jezdit, když není za co?“
Bylo zjevné, že ho nastalá situace trápí, zvlášť když už není pochyb, že za katedrou to lepší nikdy nebude.
  Učit dnešní mládež není vůbec jednoduché. Nejen kvůli dětem, ale i díky okolnímu tlaku. Uvědomila jsem si to při sledování televize, která do kantorů statečně šije bez ohledu na komerčnost či veřejnoprávnost televizní stanice. Měla jsem pocit, že poslouchám informacím o největších nepřátelích státu. Ve skutečnosti ale byla většina reportáží o problémech našeho zkostnatělého školství. Reportéři v nich akčně přibližovali situaci na vybraných školách, kde slovo kantor patří do rejstříku sprostých výrazů. Chtěli veřejnost přesvědčit, že největší zlo pro dítě je, když se bude muset něco naučit a ještě u toho, ó bože jaká hrůza, trochu poslouchat. Sypali z rukávu argumenty, proč je vlastně zbytečné chodit do školy a z kontextu mělo vyplynout, že oni také žádné vzdělání nemají (no to jsme si všimli hned) a že ho rozhodně nepotřebují, protože jejich výplatní páska je s tou školní naprosto nesrovnatelná. Vždycky jsem před takovým diskusním veřejnoprávním pořadem vypadala jako největší rebel, protože já jediná většinou nesouhlasila.
  Napadlo mě, proč tu školu vůbec nezrušíme. Marie Terezie by přišla o svou nálepku škůdkyně národa a děti by měly tolik žádanou volnost a svobodu. Nejspíš proto, že by nebylo se do koho trefovat. Abychom mohli zaníceně brojit proti kantorům, kteří vyžadují nějaké vědomosti. Vždyť přeci na internetu je úplně, ale úplně všechno. Nebo abychom si mohli v dospělosti lítostivě stěžovat, že kdybych měl pořádnou učitelku na angličtinu, tak se domluvím. Ale takhle ona může za to, že si v cizině neřeknu ani o kafe.
  Další nespornou výhodou by byly ušetřené peníze. Mohlo by tím pádem být víc prostředků na naše milé zákonodárce, kteří jistě vzdělané voliče nepotřebují. Hloupý dav se líp oblbuje, stará známá pravda.
  Do tisku včera vyslali zprávu, že učitelům přidají až osm tisíc korun. Jelikož většina národa nic jiného než titulky nečte, vzbudilo to velké pohoršení. Tolik peněz a zrovna učitelům. Kolegyně sice suše konstatovala, že osm tisíc dostanou všichni učitelé dohromady, ale to samozřejmě nikde nepsali. Z vlastní zkušenosti mohu říci, že když ve školství přidají pětistovku, je z toho haló půl roku dopředu, podepisujeme haldu papírů, abychom náhodou z toho bohatství nezpychli. Teď nepodepisujeme nic. Zjevně proto, že nám ve vší tichosti na platy sáhli už v září a teď nám samozřejmě nic nepřidají. Vše se odehrává jen v mediální rovině. Jen mě to vždycky rozčílí, čímž vlastně škodím sama sobě. Ještě že to mohu napsat na blog. Ale ministra školství a všechny ty kluky kolem bych hnala svinským krokem!
Nebo ne, zamkla bych je do tercie a ukažte kluci, co umíte. A pak se teprve kasejte se svou novou koncepcí a platovou politikou:-)


5 komentářů:

  1. Kolegyně to asi vystihla ;-) Kluky zavřít do tercie- to není špatný nápad :-)) no a s tím přidáváním... já fakt nevím. Takhle celoplošně... když vidím některé svoje kamarádky učitelky- jak opravují maturitní písemky a připravují maturanty... tak za 20tis. hrubého po 19letech praxe... no a pak zas vidím jiné... a tam si říkám, že je to až dost, neb se vlastně nepozná, kdy mají prázdniny-jedou furt stejně. Chce to změnu systému- už dost dlouho.

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrým přidat, špatné poslat dělat něco jiného:-)

    OdpovědětVymazat
  3. Velký souhlas se vším, co tu padlo. Já když přijdu na třídní schůzku, ať už k synovi do devítky nebo k dceři do třetí, tak mi nad některými rodiči zůstává rozum stát, kluk v devítce není schopen se naučit matiku, protože se nemůže zvyknout na paní učitelku ( slova jeho maminky ), ve třetí třídě se zase rodičům zdá, že děti jsou přetěžované, když dostanou víc jak jeden úkol, no učitele zcela otevřeně obdivuju a peníze navíc bych vám jen přála. Já jsem taky státní zaměstnanec, ale pracuju na úřadě obce s šesti stovkami obyvatel a taky slyším, jen ať to těm úředníkům vezmou, nic tam nedělají, jsou neochotní, atd. Já jsem tady sama na všechno od účetnictví až po odpady, to nejde nic nedělat, zato na magistrátech velkých měst sedí na jednom odboru deset úředníků a z toho pět nic nedělá. Takže možná zrovna jako v tom školství, to nechce brát plošně, ale prostě podle zásluh.

    OdpovědětVymazat
  4. Zdravím ,je tady malé diskuzní forum což je milé vychovala jsem 4 děti,tak mám tršku zkušenost s kantory je to tak na púl. Ale výhody tedy mají obrovské, každý den možnost teplého a levného obědu take do ešusu ,velike porce, dvoje troje prázdniny učí jen 4,5hod denně,ostatní je příprava ,dávaji veliké ukoly domů pisemneé , a zadaní v knihach naučit se od str do str mohla bych pokračovat nekteří mají 15000 a vice čistého .Sice fakt není lehké ukočírovat dnešní mladé ale to nebylo nikdy jednoduché !Já bych ale dala obrovské platy chirurgům těm zvláště piplají se v našich střevech za pár šupú !!!!!

    OdpovědětVymazat
  5. Tak nevím,zda je předchozí příspěvek myšlen vážně či ironicky, ale asi je to fuk..já bych přidala peníze každému kdo zaslouží.ne celoplošně..takže chirurgům kteří se piplat ve střevech moc neumějí nikoli, těm výtečným ano..za každým snad jsou vidět výsledky práce..Bohužel u doktorů je ta neschopnost fatální záležitostí a často nevratnou...ale chápu, že se to ve školách udělat bojí..rozeštvali by si sbotr..a protože to jsou sbory převážně ženské...vgím své

    Já se tedy veřejně hlásím k těm kterým přidají...mě asi 4000 hrubého, takže tak kolem 2500 čistého a já si fakt myslím, že si to zasloužím!Je tokvůli vysoké škole.Mým kolegyním ve školce přidávají tak v průměru 600. Aleaby byli všichni v obraze..protože na to není, všem nám seberou půlku osobního..takže to taková sláva tedy nebude...jo..každá mince má dvě strany.

    OdpovědětVymazat