středa 19. ledna 2011

Lesbické hrátky

....prý popisuje ve své nové knize Iveta Bartošová, svůj vulgární projev a násilnosti zase Tomáš Řepka. A všichni se mohou přetrhnout, aby o tom napsali, potažmo aby si knihu koupili. Četla jsem reportáž ze Řepkovy autogramiády, had chtivých čtenářů se táhl dlouhé metry a on,chudák, musel mnohé zklamat, protože po dvou hodinách vysilujícího podepisování měl zase jinou akci. Mediálně to ovšem byla akce jako hrom. A pak, že lidé nečtou, horovali novináři. Vidíte, jaký je zájem o knihy. Přečetla jsem si to a sklapla krovky. Toto zásadní sdělení mě navíc dorazilo v okamžiku, kdy mi pan nakladatel suše sdělil, že žádný honorář za Odnikud nikam nebude, protože kniha se prý už neprodává. To, že jde o dotisk, to už trochu zaniklo, klasika:-(. Jo, prodat tak pět set knih za dvě hodiny jako Řepka nebo lesbická Bartošová, to je pak jiné kafe. Aby bylo jasno, nezávidím jim to, spíš tomu nerozumím. Chceme četbou trochu kultivovat, alespoň se to říká. A pak jde na dračku kniha fotbalisty, který je znám svou agresí a i v knize určitě vulgarismy nešetří. O sexuálním životě Ivety Bartošové nemluvě. Skoro bych si myslela, že tohle nemůže nikoho zajímat. Opak je pravdou. Pravdou je i fakt, že nakladatel vždycky tvrdil, že moje knihy se budou prodávat teprve tehdy, až svedu nějaké studenta nebo někoho pořádně profackuji před tabulí. Přijímala jsem to s úsměvem, který mi nyní tuhne na rtech. On má vlastně pravdu. A tak si říkám, jestli to má vůbec cenu. A to i přes to, že mě kolegyně potěšila sdělením, že na novém literárním serveru se o mých knihách zmiňují, ale kdo to ví,když jsem to nevěděla ani já? Teď už to tedy vím a je to taková malá radost. Ještě mi kdosi poradil, ať oslovím knihovny - třeba i školní - zda by knihu nekoupily a nezvýšily tak její prodej. Po dnešku na to nemám sil. Tomáš Řepka mě prostě dostal do offsidu. (doufám, že se to tak píše, ale tady to žádný fotbalista číst nebude, tak se chybka ztratí):-) Ale jinak je to pořád odnikud nikam. I to moje dnešní konstatování (nikoli pláč ani stížnost:-))

7 komentářů:

  1. No je to fujtajbl, co k tomu říct

    OdpovědětVymazat
  2. Nevzdávejte to! To, co prodávají Řepka a Bartošová, není literatura, ale potištěný papír :-) S počtem prodaných roliček toaletního papíru přece také nebudete soupeřit (abych tedy byla také trochu vulgární, když si to doba žádá). Je to boj náročný, ale pořád věřím, že Vaše knihy nějakou stopu nechají.
    A ty školní knihovny bych nezavrhovala.
    Markéta K.

    OdpovědětVymazat
  3. Ani já bych školní knihovny nezavrhovala. Píšete moc hezky, ráda sem chodím...

    OdpovědětVymazat
  4. Zdravim,jojo to jsme dopadli a nejsou to jen knihy ! Děs a hrůza jsou seriály s obsahem KDO S KYM v cukárně, nemocnici nebo kanceláři v podnikáni atd . 'Užasně kultůrní a poučné!To rádoby recitování pražským nářečim také unikát ! vy se snažíte já už ne!Díky.

    OdpovědětVymazat
  5. Vypadá to, že je spíš podezřelý ten, kdo knihu nevydává... když i Sagvan může publikovat "Sagiho skandálovník", z něhož -patrně pro zastrašení publika ;-) -na Barování předčítal F.R., tak já už se nedivím ničemu. Přece to NĚKDO musí kupovat-jinak by to nevydávali!? ale KDO??? to by fakt stálo za sociologickou studii. K soutěžení to není, ba ani ke čtení... skoro bych řekla, že to nestojí za řeč :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Dneska jsem si na tebe vzpomněla. I.Šmoldas povídal v nějakém rozhovoru, že by každý měl mít možnost vydat jen jednu knihu, že by ubylo těch zbytečných balastů... jestli na to něco nebude ;-) Každopádně k našemu tématu poznámka velmi trefná a za úvahu stojící :-),že?

    OdpovědětVymazat
  7. Děkuji za povzbuzující komentáře:-) A k Wlčici:-)ja taky nechápu, kdo to kupuje, nikoho takového neznám, ale pravdu díš, někdo to kupovat musí. A Ivo Šmoldas umí trefně komentovat, má pravdu, je to tak. Budu uvažovat:-)

    OdpovědětVymazat