středa 1. června 2022

Červen


   Červen je měsíc, který půlí rok. Vrcholí škola a všichni se těší na prázdniny.  Možná i proto mají  děti v tomto měsíci svůj Mezinárodní den dětí, tedy svátek, kterým celý letní měsíc začíná. Děti tak mají radost jak v jeho počátku, tak i na samotném konci. A pořád se mají na co těšit. 

V mezidobí si mohou užívat dozrávajících plodů, které patrně daly červnu jeho český název. Jako že se červená první zrající ovoce.  Jahody, maliny a další oblíbené pochutiny.

Drsnější povahy vysvětlují, že jméno červen měsíci dali naopak červi, kteří si na ovoci pochutnávají také, a zároveň právě v červnu docela škodí.

Jedna varianta pracuje zase s myšlenkou, že vše je odvozeno od brouka červce, ze kterého se vyrábělo barvivo.

Jak vidno, variant pro vysvětlení obrozeneckého termínu pro měsíc červen je poměrně hodně a vybrat si můžeme podle vlastního uvážení.

Stejně jako se rozhodneme, čím je pro nás těchto třicet letních dní netradičních. Zda svátkem žonglování, který připadá na druhého června nebo Mezinárodním dnem prostitutek, který od roku 1975 připadá na stejný den. Zajímavý je Den nejlepších přátel 8. června, stejně jako Mezinárodní den pletení na ulici či Den růží.

Své  speciální dny mají v červnu i labužníci, protože sedmého si připomínáme Mezinárodní den čokoládové zmrzliny a o čtrnáct dní později je to Mezinárodní den pralinek.  

V rámci netradičních červnových oslav najdeme i několik poněkud kontroverznějších dnů, jako je Mezinárodní den bez kalhotek, který probíhá 22. června. Ani Mezinárodní den trpaslíku o den později nepatří zrovna k běžnému koloritu oslav, ale dny jógy, hudby či životního prostředí uvádějí vše do klasické rovnováhy. K té přispívá i Den otců, který spolu se Světovým dnem rodičů oslavuje rodinu a rodičovství.

 Zajímavých červnových dnů by se našlo ještě mnohem víc, většinou jsou známější  ty temné červnové dny, ke kterým bezpochyby patří výročí událostí z válečné doby, ale dnešní červnový sloupek si klade za cíl působit červnově bezstarostně a uvolněně.

Ve vzduchu se vznáší atmosféra blížících se dovolených a letních radovánek, proto se pokusíme naladit do červena. Tedy do červnovaJ

 


 

 

2 komentáře:

  1. Červen nejoblíbenější měsíc! Možná, i protože mám narozeniny .
    Jitko, ale do dnešního dne jsem netušila , že zrovna na den prostitutek a žonglování :-o

    OdpovědětVymazat
  2. Ilono, děkuji a přeji vše nejlepší k narozeninám.:-)

    OdpovědětVymazat