úterý 15. května 2018

Národní divadlo

Či-li vlastně taková divadelní historická osmička:-).Národní divadlo má letos- přesně řečeno zítra- kulaté výročí od položení základního kamene, tedy se oslavuje. 
Jako Zlatá kaplička letos proniklo do maturitní písemky z češtiny, čím paralyzovalo značnou část studentstva, protože kdo dneska zná tento pojem? Že je Národní divadlo Zlatá kaplička hodnotili někteří adepti zkoušky z dospělosti dokonce jako otázku jako velmi záludnou, protože kdo to má vědět? Stejně jako Hynaisova opona, která tam byla také, a mnozí se vůbec nestyděli pohoršovat se nad otázkou verbální obranou:"O nějakém Hynaisovi jsme nikdy neslyšeli…“
Vztah k Národnímu tedy mladá generace asi moc nemá, ale třeba ho získá časem. Oni ho ale asi nemají ani mladí herci, někdy z některých jejich vyprávění vzniká pocit, že je nějaké jeviště starobylého divadla nejen neláká, ale dokonce irituje. Asi nelze zobecňovat, ale když poslouchám vzpomínky bardů a zároveň sleduji současný repertoár, ztrácím vztah někdy i já.
 Ale to odbíhám, dnes chci psát o historii. 16. květen 1868 měl údajně zažít jednu z největších slavností celého devatenáctého století. Konečně se pokládal základní kámen k ND. Trvalo to, to mají radní z předminulého století s těmi současnými dost společné. Kdysi jsem četla, jak se tehdejší mocní nemohli dohodnout, co je nejposvátnější české místo, takže ve finále těch kamenů přijelo do Prahy devět. Stejně tak se nemohli dohodnout, kdo by měl, jako nejvýznamnější, poklepat tím zlatým erárním kladívkem a symbolicky zahájit stavbu. Tak nakonec klepali všichni. Za Palackým byla fronta tehdejších VIP, aby si každý slavnostně klepnul. Některé věci se prostě nemění, po sto padesáti letech je to ve veřejném prostoru nemlich stejné. Dosadit si lze třeba Blanku (čímž myslím tunel) ovšem bez té lidové veselice.
Ale lidem to tehdy asi nevadilo, sjeli se do Prahy z celé země a tři dny tady slavili. Mejdan jak se patří. Peníze na divadlo posílala města z celého království.  Všichni se prostě radovali a těšili z faktu, že konečně mají své divadlo a divadlo české.
Za dalších dvacet let pak vyrostla nad Vltavou Zlatá kaplička českého divadelního umění. Hodně dlouho výrazně prestižní místo, vrchol herecké kariéry. Pak stoleté výročí a Nová scéna. Pořád ale pocta získat tam angažmá. Pak stopadesáté výročí- tedy letos. Adept státní maturity nemá o Zlaté kapličce ani páru. Na jevišti se hraje avantgarda. Doba je jinde, vyznáváme jiné hodnoty. 
I tak si ale myslím, že výročí založení Národního divadla je hezké důstojně připomenout. Oslavit. Oprášit  jména, která, kdysi tak slavná, tvořila celou generaci Národního divadla. Stejně jako současné herecké bardy, kteří se mnohdy dočkali spíš vyhazovu z ND než úcty a ocenění své práce. Připomenut si bombastické hry, které prošly po zdejším jevišti…
   A pak bude dvě stě let. Výročí, které my už nezažijeme. Třeba tam bude Mc Donald, nebo kebab....
A nebo se vše vrátí a divadlo tu bude pořád, v obnoveném lesku…Těžko říci, co bude bude. To zatím neřešíme, žijeme přítomností. Dnes se připomíná sto padesát let, tak si to užívejme. To divadlo je totiž krásnéJ

Žádné komentáře:

Okomentovat