pondělí 15. června 2015

Mariánský sloup

Barokní mariánský sloup to má tak trochu jako Hus, vzbuzuje emoce i po letech. Zajímavé je, že v naší ateistické společnosti mají potřebu se vůči mariánskému sloupu vymezovat takřka všichni, zejména pak pražští radní, kteří mají povolení stavby v kompetenci. Chce se mi říct v nekompetentní kompetenci, protože pochybuji, že by někdo řešil nějakou uměleckou či historickou hodnotu. Prostě jde spíš o to, jak se kdo nechá „přemluvit“ ohledně lukrativního místa v centru města. Tentokrát bych to viděla na hokej. Ne snad, že bych si byla jistá, to věru ne. Jde spíš o moje domněnky neřku-li konspiraci. Prostě mě zaujalo, že v okamžiku, kdy v médiích proběhlo, že příště už velkoplošná obrazovka na Staromáku, kam se chodí hromadně fandit (a devastovat okolíL), nebude, nebude ani sloup. Obrazovka zjevně má být vystřídána právě sloupem.Tedy původně asi měla.  A ejhle, vzápětí osvícení radní rozhodli, že tomu tak nebude. Tak to si, uznejte, o konspiraci přímo říká. 
Možná je důvod jiný, nevím, ale také nevím, co chudák člověk, který na sloupu intenzivně dlouho pracoval, investoval do své práce čas, materiál, energii a najednou nebude nic...?! Nu, přinejmenším prapodivné.

A k sloupu jen kratičce připomenu jeho historii: Postaven byl jako výraz vděčnosti Pražanů za konec třicetileté války. Strhli ho anarchisté v roce 18. Prý je to symbol nenáviděného R-U. Nu, už tehdy byla u některých skupin viditelná míra vzdělanosti. Nebudeme si nic namlouvat, šlo o docela obyčejné vandalství. 
A dosud nemá nikdo odvahu, aby tehdejší omyl napravil. Možná
 i proto, že nikdo už vlastně neví, co sloup symbolizoval.
 A představa, že by tam nemohl řvát dav před obrazovkou, také může být pro některé zákonodárce (respektive městopříkazodárce) podstatná.  
Sloup prostě nebude a basta. Buďte vlastně rádi, že nezbouráme 
i toho Husa…
To pak budou emoce.

2 komentáře: