čtvrtek 18. června 2015

Waterloo

Víte, co je Waterloo?“
„Tak to brzy poznáte!

 Tento vousatý vtip lze s určitou nadsázkou použít jako vstupní představení se v hodinách dějepisu či jako leitmotiv dnešního zamyšlení, kdy si připomínáme 200 let od legendární Napoleonovy porážky u belgického městečka Waterloo, které se tímto stalo symbolem pro kdejakou katastrofu. Pro „malého velkého“ Francouze to jistě katastrofa byla, pro vítězné velmoci ale právě naopak. Zajímavé je, že ty si s vítězné bitvy odnesly také své pořekadlo, o holínkách welingtontkách:-)
  I česká historie má tento den také své Waterloo. 18. června byli po dlouhém hledání dopadeni a v přestřelce v Resslově ulici zavražděni parašutisté, kteří bojovali, odstranili Heydricha a bojovali proti německé okupaci a ponížení naší země.

   Tedy 18. červen je den nadmíru dramatický. Možná proto máme dnes závěrečnou školní slavnost :-),aby se něco dramatického na bitevním poli školním třeba ještě nepřihodilo.

Nicméně, hlavním dnešním připomenutím je kulaté výročí a Napoleon. Někým obdivován, někým nenáviděn. Každopádně, zajímavá osobnost. …  











Žádné komentáře:

Okomentovat