sobota 6. června 2015

Vnucené telefonáty

Člověk nemusí být ani „šmírák“, a přesto si kolikrát vyslechne tolik cizích informací, že až žasne. A přitom se vůbec nemusí nijak snažit. Většinou v tramvaji, když kdekdo telefonuje a vám nezbývá, než se stát nechtěným účastníkem hovoru. To se dozvíte nejen to, kam dotyčný jede, ale i co se mu přihodilo, ba mnohdy i to, co chystá k večeři.
„Maruš, já tě ale vůbec neslyším,“ křičela onehdy žena do sluchátka, stojíce přímo nad mojí hlavou. Když ji tuto nevyvratitelnou pravdu sdělila asi třikrát, otočila jsem jí, abych jí vysvětlila, že ale já ji třeba slyším až moc dobře. Nějak se to netrefilo do jejího rozpoložení a uraženě začala řvát do telefonu něco o nerudných spolucestujících zvířecího rodu.
Nedávno jsem vyslechla telefonát mladíka, který se chystal na víkend. Když sděloval množství potřebného alkoholu, pomyslela jsem si něco o nočním zásobování, ale tak to nebylo. Hoši, dle upřesňujících údajů, jež nešlo přeslechnout, byli čtyři a hodlali strávit plodný večer mimo Prahu.
„Máme tři litry rumu a dvě vodky, bude to stačit?“
Trochu jsem s sebou trhla, neb sugestivní dotaz vypadal, že míří na mě. Nemířil, to jen chlapec tak hulákal, asi už měl nějaký ten rum v sobě.
Jindy se zase cestou přes Václavské náměstí dozvídám, že jsme právě na Černém Mostě a je hrozná zácpa. Pohledem na blikající neony se ujistím, že jsem opravdu tam, kde si myslím. Přičemž se dál dozvídám, že dotyčný má tolik práce, že to rozhodně nemůže stihnout. Mávající blondýna na stanici Jindřišská bude patrně onou pracovní aktivitou. To jistě mnohé vysvětluje, leč nechápu, proč u toho musím asistovat i já. A se mnou celá jednovozá čtrnáctka.
Někdy se rozhodnu, že zareaguji. Dočkám se většinou velmi agresivní reakce. Případně naprosto nechápavé, jako co že mi vadí? Telefonovat na veřejnosti je přeci normální.
Vysvětlování v takových případech většinou nemá žádaný efekt. Telefonující se drží logiky, že když už má mobil, může si do něj hulákat, kdy a jak chce. Je přeci svoboda, ne? To nechci nikterak zpochybňovat, leč o jakou svobodu se jedná, když se nedobrovolně účastním jakési rodinné seance lidí, které vůbec neznám? A nejde jen o manželské etudy, často se takto řeší pracovní, nákupní, erotické či jakékoli jiné záležitosti, které je nutno vyřešit právě teď a tady a telefonem.
Ne, že by to snad dělali všichni. Ale ti, co si v tom libují, jsou nepřehlédnutelní. Respektive nepřeslechnutelní.  A to si pak vyslechnete rozhovory:
„Mám hemoroidy, Božka.“
„Kdo ti to řek?“
„Sem byl u dochtora, ne. Ani sedět nemůžu…Ty mě neslyšíš….“
Tak přidal na intenzitě, aby detaily jeho rektálního vyšetření neunikly nikomu, kdo se s ním tísnil v narvané tramvaji. A to jsem si myslela, že v MHD se mi zvedne žaludek jen v horkém létě, kdy se kolem šíří všudypřítomný zápach nemytých těl. Opak je pravdou. Podobnou službu vám takřka kdykoli poskytne každý druhý telefonátJ.
(a ostatně, ani u těch prvních není o co stát, ale to je prostě kultura telefonování v našich zeměpisných podmínkách…)





                         

Žádné komentáře:

Okomentovat