úterý 3. února 2015

Odpovědnost

Občas si kladu otázku, která je zjevně pouze řečnická, protože odpovědi (myslím tím relevantní) se asi nikdy nikdo nedočká. Přemýšlím, kdo nese odpovědnost za ta různá bombastická rozhodnutí, která na čas ovlivní život mnoha lidí, aby byla s novu politickou garniturou zase zrušena. Jde mi tedy
o odpovědnost ve veřejném prostoru, protože jinak je většinu vždy jasné, kdo je za co zodpovědný. Zejména v těch obyčejných kruzích.
V těch vyšších sférách je už tomu poněkud jinak.
Napadá mě několik konkrétních událostí, které tak vesele vyšuměly (nebo vyšumí), aniž by byla minimálně pojmenována něčí zodpovědnost. Třeba takový třetí pilíř penzijního pojištění! Kolik peněz se nasypalo jenom do reklamy na jeho existenci? Našli se i tací, co státu na jejich sliby skočili a do penzijního připojištění (tedy ukázali odpovědnost za svoji budoucnost) šli.  A pak přijde někdo jiný, státem garantované záruky náhle neplatí, penzijní pilíř je zrušen. Slovo odpovědnost tady vůbec nepadlo…
   Jako další se logicky nabízí bolavý pražský vřed, kterým je tunel Blanka. Kdo je odpovědný za jeho předraženost, zničenou Stromovku, vyklepané letenské obyvatelstvo a v konečném důsledku i za to, že to pořád nefunguje? Je hotová, chodím kolem zakrytých semaforů a zavřených výjezdů, které tady vesele reznou, leč onen tunel v pravém slova smyslu stále nefunguje.  Je za to někdo odpovědný?
Podobně jako v dlouholeté kauze Opencard. Najednou je zrušena, vrací se za velké peníze znovu papírové kupóny…Kdo je za to odpovědný se ovšem zase nedozvíme. Nebo možná i ano, ale zda bude za pochybení následovat nějaký trest, to už asi chci moc.
 Prostě u nás jde zjevně o to, za čtyři roky volebního období si co nejvíc namastit kapsu a vyzískat co nejvíc pro sebe. Do úřadů tak přicházejí noví lidé, vymetou ty stávající, protože co s jejich zkušenostmi a vědomostmi? Na jejich práci stejně nikdo navazovat nebude. Přivedou si svoje kamarády, začnou nové věci, staré smetou ze stolu a tak je to pořád dokola.

Odpovědnost je zde slovo z kategorií těch nepoužívaných, ba snad i zakázaných….

1 komentář:

  1. Z cizího, krev neteče,jenom nám myslícím občanům tečou nervy. Docela bych se bála, být politikem, co se stane,až dav ztratí trpělivost?

    OdpovědětVymazat