středa 4. února 2015

Soukromí

Soukromí je dneska vlastně velmi nedostatkové zboží. Samozřejmě, většinou se ho zbavujeme trochu sami, naší činností na sociálních sítích, blogu, médii (bulvárními i těmi rádoby seriózními) všudypřítomnými kamerami, mobilními telefony, které vás natočí kdykoli a kdekoliv…Jsou samozřejmě i tací, kteří toto neakceptují, nemají FB ani telefon, ale ani tito jedinci v podstatě nemají soukromí jisté.  Face book a ostatní sociální sítě pak bývají častým cílem kritiků, že si to děláme sami, zveřejňujeme kde co. Leč lze použít cenzuru, autocenzuru a opravdu pustit jen to, co chci.

Pak vám ale přijde dopis, domů, od někoho, koho vůbec neznáte, se všemi vašimi údaji a daty, které si úplně cizí jedinec zjistil někde na katastru. Což mě děsí snad i víc než nějaký FB či blog, protože ten má člověk trochu pod kontrolou. Zatímco tamto ne.  On tam disponuje vašimi daty, která tam ze zákona poskytnout musíte, takže o nějakém soukromí nemůže být ani řeči. Souhlas s jejich poskytnutím jste nikomu nedali. 
Pak se ani nelze divit, že si tam svévolně mnozí i s vaším majetkem nakládají, jak chtějí. A vy se pak jen divíte. Zajímavé je, že máme zákon o ochraně osobních údajů. Ovšem zjevně platí jen někde a na někoho, protože jak jinak si vysvětlit přístup katastrálního úřadu k vašim datům? 
Jiné vysvětlení prostě nemám. Ale suše mohu konstatovat, že mě to pěkně naštvalo a vytočiloJ

1 komentář:

  1. jojo, jako zeměměřič s Tebou musím souhlasit...
    naši poslanci si odsouhlasili, že Katastr je věc veřejná už dávno...

    OdpovědětVymazat