pondělí 24. listopadu 2014

Když chybí koruna

  V rámci hodnoty naší měny je jedna koruna něco, za což si nic nekoupíte. Nebo alespoň nevím o tom, co nekoupit za jednu korunu. Ani rohlík za to nekoupíte? Nicméně, hodnota to je a běda vám, když vám schází. Když přebývá, nikdo se nad tím většinou nepozastaví, nechat si vrátit korunu většina lidí ani nechce, „velkoryse“ nad tím mávne rukou. Ovšem v opačném případě už to tak jasné není. Když vám chybí koruna, pak vám většinou žádané zboží neprodají. Prostě přes korunu vlak nejede.  A platí to i u benzínky, kde by se mohlo zdát, že jedna koruna je opravdu zanedbatelná částka. Ne ale u českých pumpařů. Ti trvají na každé koruně, protože koruna ke koruně a rázem je na světě veselejí…Asi jako kdysi dávno:brambora k bramboře, UNO je na dvořeJ. Jinak si nedovedu vysvětlit svoje nedávné dva trapasy na benzínce. V obou případech jsem se zakoukala do blba a plánovaná částka vylétla o padesát hal přes tisíc korun. Pumpaři u renomovaných benzínek vždy zaokrouhlují nahoru, tedy jsem platila 1001,-Kč. V prvním případě mi žena za pultem dost nevybíravě sdělila, jak ji obtěžuje vracet mi drobné, protože jsem korunu neměla. Vlastnila jsem  jen dvacku. Nu, nevím, čím ji tak rozladilo vrácených devatenáct korun…Také mohla říct, že ji ta koruna (padesátník) nezabije a že je to dobrý. Neřekla, tak nevím, co se čílí. Ve druhém případě jsem nejen neměla korunu, ale ani nic jiného drobného, to jsem svoji drobnou hotovost hrubě podcenila.  Žena se tvářila jak vrah, nechala mě prohledat kabelku, kapsy i peněženku. Nic. Tak mi vracela na druhou tisícovku. Tak nevím…. Jde o jejich marže, které jsou i tak nekřesťansky vysoké? Jde o obyčejnou lidskou neochotu? Je koruna nakonec v podstatě silná měna? Nevím. Ale díky našim benzínkám vím, že když vám chybí koruna, není to vůbec žádná legrace..

3 komentáře:

  1. Amazing blog! Is your theme custom made or did you
    download it from somewhere? A theme like yours with
    a few simple adjustements would really make my blog jump out.
    Please let me know where you got your theme. Thanks

    Also visit my homepage: Improve Core Strength

    OdpovědětVymazat
  2. Tak s korunou mám tento týden hezký zážitek....je pravda, že dost lidí korunu vracet nechce, ale jsou i tací, kteří si na ni hezky počkají i několik dlouhých minut....nedivím se jim, protože když má člověk nechat v každém krámě tu korunu, tu dvě...za měsíc to naskočí. Když vezmu, že u nás v obchodě téměř vše končí na magickou devítku, je jasné, že korun je neustále nedostatek. No a někdy se stane, že dojdou, ve vlastní peněžence není ani jedna a kasička pro tento případ zeje prázdnotou.
    No a k tomu zážitku....platila paní, co k nám často chodí a určitě už u nás několik svých korun navíc nechala. Měla tisícovku a pak několik drobných. Chyběla jí akorát koruna. Mávla jsem nad tím rukou a chtěla všechny její drobáky. Paní to bylo hloupé, pořád co já vám za to dám :-) Nic jsem nechtěla a nakonec vylovila z tašky pomeranč, položila ho na pult a spokojeně odešla :-) Myslím, že obě jsme měly radost

    OdpovědětVymazat
  3. No, a tak to má být. Já třeba nosím koruny do Levných knih, kde se jim také pořád nedostávají a mají radost. Většinou si korunu také vrátit nenechám,ale zase vím, že když mi náhodou chybí, tak mi (většinou) nic neprodají. Je to někdy o velkorysosti, někdy ale také o systému, protože je mi jasné, že to nejde dělat pokaždé. Mě ale u té benzínky to trochu rozladilo, protože tam tankuju pravidelně, nebyla to celá koruna,ale padesátník a hlavně, paní byla nepříjemná.... Tak si dám příště pozor. Ale Vaše historka zase zahřála na duši. Hezký den a nenechme si pro korunu koleno vrtat:-)

    OdpovědětVymazat