čtvrtek 25. září 2014

Záletné setkání...

...v Záletné sově na Letné se včera vydařilo. Uf. Jsem ráda. Byla jsem kapku nervózní, přeci jen nové prostředí, naučit lidi někam chodit není jednoduché. K tomu taková vnitřní nervozita z toho, abychom nezůstaly s naším váženým hostem jenom my dvě, což by mě mrzelo vůči němu. 
Ale ne, všechno bylo jinak a dobře to dopadlo. Naše Hovory o historii se po letní odstávce vrátily v plné síle. Kavárna Záletná sova dostála své pověsti, nabídla příjemné a vstřícné prostředí, hosté se dostavili v překvapivě hojném počtu a náš hlavní hrdina, Pavel Žáček, byl prostě skvělý. Celé dvě hodiny mluvil jako z partesu. Nevadila mu žádná otázka, ke všemu se postavil čelem a jeho vyprávění nepostrádalo zajímavost, napětí,ale i určitý smutek a splín (ten tedy padal na mě) z toho, jak to všechno vlastně funguje, proč nejsme vyrovnáni s komunistickou minulostí, kam všude sahala a sahajíL chapadla StB. Připomněli jsme si samozřejmě předání moci v listopadu 89, což už je dlouhých dvacet pět let, přesto necháváme mladé generaci plno neobjasněných skutečností? Jak praví moje kolegyně, že by hra na schovávanou? No, my jsme si včera  v Záletné sově na schovávanou ale nehráli, pan Žáček nám vyprávěl velmi otevřeně, o StB, archivech, situaci po roce osmdesát devět, o Lorencově skartaci a dalších zajímavých věcech. Odcházeli jsme nejen nadmíru spokojeni,ale i plni nových dojmů a vědomostí. Někteří dokonce zakoupili i knihu pana Žáčka, kterou flexibilně dodal majitel nakladatelství Jalna pan Sládeček, u kterého byla kniha vydána. Mohu se tedy cítit jako jeho kolegyně, protože vydáváme u stejného nakladatele J.
V Záletné sově se nám líbilo, panu Žáčkovi také, věříme, že i naši hosté byli spokojeni. Přišli i jiní než naši tradiční, což nás velmi těší i zavazuje. Zdá se, že Letná táhne. Tedy se těšíme na říjen, kdybychom se chtěly přesunout  do století devatenáctého. Uvidíme, zatím dobrý...J









1 komentář:

  1. Úplně Vám závidím, velmi zajímavé téma i host. I když bych měla z vyprávění pana Žáčka taky asi splín. Stačí sledovat, co se děje po jeho odchodu v ÚSTR.

    OdpovědětVymazat