středa 3. září 2014

Pocta Jarmile Novotné

...byla složena v sobotu večer. Mimořádné události byla nakloněna i nebesa, takže nejen hvězdy na jevišti, ale i na obloze  - jinými slovy nepršelo! Velkolepá událost probíhala v zámku v obci Liteň, tedy v místech, kde byla Jarmila Novotná šťastná a kde je nyní pohřbena. Pravdou je, že slovo známek je dost nadsazené, jde víc o velkolepý statek než o zámek, jak si ho většinou představujeme. (údajně největší statek v ČR). Navíc k prohlídce těch vskutku zámeckých částí, hezky opravených, nás nepustili, neb jsme nebyli VIP. Takže prohlídka „zámku“ se nekonala, v obci se prohlížet nedá nic, tak nezbývalo, než před začátkem využít služeb místního pohostinství.
  Koncert jako takový vypukl v osm hodin. Prostory nádvoří byly opravdu zaplněny, poctu Jarmile Novotné přišlo vzdát obrovské množství lidí. Ač nemám ráda davy, zde to bylo zorganizované
a připravené tak, že mi to nikterak nevadilo a nečinilo žádné potíže. Snad jen občerstvení mohlo být trochu kreativnější, ale šlo se za kulturou ducha nikoli stravování, takže jen malý flíček na kráse:-).
    Koncert řídil Jiří Bělohlávek, to je výraz opravdové pocty pro Jarmilu Novotnou. A záruka dokonalé kvality.
 Zpěváci byli také hvězdní, Dagmar Pecková, Martina Janková, Štefan Margita a charismatický Adam Plachetka. A zpívali nádherně, až se člověku tajil dech.
Koncert měl i slovní vsuvku, která nás seznámila se životem velké světové hvězdy, která svůj život popsala v krásné knize Byla jsem šťastná. Na závěr pak přišel na jeviště i její syn, George Daubek.
Hudba dozněla krátce před desátou večerní. Zážitky a dojmy ovšem rezonují a doznívají dodnes. Byl to zážitek. A skutečná poctaJ.

Sobotní koncert mimo jiné akcentoval právě probíhající Rok české hudby a také dvacetileté výročí od úmrtí Jarmily Novotné.  


1 komentář: