čtvrtek 7. dubna 2011

Úplatek jako půjčka:-)

   Lež má krátké nohy, tlučeme dětem do hlaviček už od malinka. Zdá se, že bez výsledného efektu. Lhaní bylo dnes povýšeno na běžnou normu, někteří mu dokonce vzletně říkají mystifikace. A jiní zase, bez mrknutí oka, tvrdí takové nesmysly, že ani mystifikace je nestačí pokrýt. Nazvat úplatek půjčkou jistě není průkopnický čin, tuším, že už s tím kdysi kdosi v našich luzích a hájích vyrukoval. A zdá se, že to tady zjevně zapustilo kořeny. Nu, pro některé odrůdy křiváren je zde velice úrodná půda. Naši mystifikační odborníci to jistě dovedou k dokonalosti, takže brzy lze očekávat označení půjčka i pro kdejakou lukrativní zlodějinu. Pozor, jen nesmíte krást vy, protože půjčky jsou tu jen pro vyvolené. Jako kdysi u Orwella, všechna zvířata jsou si rovna, jen některá jsou si rovnější.
Zajímavé je, že všechny porevoluční vlády vehementně tvrdily, jak kladou důraz na vzdělání a školství. Státní maturita budiž toho důkazem:-(. A ohledně půjček, nějak za ta léta neznám jediného kantora, který by mohl jen tak z fleku každý měsíc někomu na dobré slovo půjčovat padesát tisíc. Ba co víc, mnozí ani nedosáhnou na půjčku v bance (myslím tím půjčku v jejím původním slova významu). A tak v tom začínám mít zmatek.
Co je tedy půjčka a co úplatek ?

(a ještě se mi to na závěr kapku zrýmovalo:-))


2 komentáře:

  1. No to je přece jasné. Dokud se na to nepříjde, je to úplatek. Ale to se u nás neříká. Máme stylovější kapříky. A když se na to náhodou příjde, je z toho půjčka. Jak praktické.

    OdpovědětVymazat