sobota 7. ledna 2023

Zase Vánoce

 Slavit ukřižování nebo vzkříšení Ježíše Krista?

Pro ateisty či jinověrce asi dost nepochopitelná otázka, pro křesťany jeden ze stěžejních důvodů k rozepřím, které ve finále vedly až k rozkolu, během něhož se křesťané rozdělili na západní katolíky

 a východní pravoslavné.

   Na východě chtěli slavit ukřižování, na západě považovali za důvod k oslavě vzkříšení. Na východě se víc věnovali životu Ježíše, na západě hledali víc praktické odpovědi.

 Křesťané se prostě nějakým způsobem dohadovali od samotného počátku. Někdy to ustáli, jindy to bylo dramatičtější.

 Mezníkem se stal rok 1054, kdy proběhlo Velké církevní schizma, kdy se po vzájemných exkomunikacích a situacích, kdy papež proklel patriarchu a naopak, dosud naoko jednotný křesťanský svět oficiálně rozdělil na východní pravoslavnou a západní římskokatolickou. Každá jede podle jiného kalendáře.

 Co se týká  oficiálního jazyka pro mši, západní církev stála na latině, východní svět používal řečtinu. Katolíci také prosazovali kněžský život v celibátu, což na východě nikterak neakcentovali.

 Katolické Vánoce proběhly nedávno, na konci roku, pravoslavné svátky jsou až v lednu. Katolíci slaví podle gregoriánského kalendáře a hlavní svátek je 25. prosince Na východě se slaví podle juliánského kalendáře a hlavní svátek je šestého či sedmého ledna.  

A tak u nás máme Tři krále a dál na východ jsou Vánoce. A přitom se slaví pořád jedny a tytéž narozeniny….

Tak umění dohody asi není nejsilnější křesťanskou schopností…?



Žádné komentáře:

Okomentovat