pondělí 16. ledna 2023

Dvořák jako Dvořák

 Nedávno jsem na netu zahlédla článek s titulkem, že Josef Dvořák slaví osmdesáté narozeniny. Fotografie u textu ovšem zachycovala Jiřího Dvořáka. 

Tak jsem si to rozklikla, co asi tím chce autor říci?

 A s úžasem jsem četla text, který pojednával o tom, jak tedy sice Josef Dvořák slaví ty narozeniny, ale doprovázely to fotografie Jiřího Dvořáka. Mihla se tam zmínka o Televarieté, což je zase Vladimír Dvořák. 

A autor se nikterak nepozastavoval nad tím, že Jiří Dvořák opravdu nevypadá na osmdesát a vesele tam smotal tři Dvořáky dohromady. Je to možná humorné, ale jen na první dobrou. Vlastně o nic moc nejde, byť já osobně bych se třeba asi urazila, kdyby mě teď označili za osmdesátiletou dámu. 

Ale ve finále je to šílený, v tom, jak si dnes někteří jedinci představují novinářskou práci. Co bych si něco ověřoval? Prostě píšu o Dvořákovi a tak o něm něco napíšu. Ještě, že tam nebyla Rusalka a Antonín Dvořák, byť o Rusalce si jistě takový autor, pokud ji tedy zná, myslí, že ji napsal Smetana. 

Jestli je to takto i v případech, které jsou složitější, než herecké narozeniny, což jistě je, tak potěš Pán Bůh. 

Školy jsou tlačeny k tomu, aby vedly děti k mediální gramotnosti. Myslím, že mnoho škol na tom aktivně pracuje.  Učí se, jak bojovat s dezinformacemi, s hoaxy, s fake news...Jenže tohle není ani hoaks ani cílená dezinformace, to je prostě nevědomost, nevzdělanost či docela obyčejná lenost typu, co bych si něco ověřoval...

Takže to s tou mediální gramotností vypadá opravdu bídně....

Je to takové jako hodinky nebo holinky, oboje se natahuje...:-)







1 komentář:

  1. Lezarts

    Otisk současné společnosti… hodně tristní!

    OdpovědětVymazat