čtvrtek 19. ledna 2023

Úkoly

 

Nejsem moc příznivec domácích úkolů, ale nikterak je neodsuzuji. Pokud jsou samozřejmě v přiměřené míře. Nějakou domácí práci také občas zadávám, co ale nedělám, jsou úkoly na prázdniny. Myslím na vánoční, pololetní či jarní, na letní snad nedává úkoly vůbec nikdo. Ale na ty krátké, během roku, často děti odcházejí s hromadou úkolů, někdy takovou, že kdyby to chtěly opravdu splnit, budou jen sedět nad školními učebnicemi.  Mně víc imponuje myšlenka, že o prázdninách si mají děti odpočinout, proto jim žádnou práci nedávám. Ostatně, ani já nechci během svého volna řešit pracovní záležitosti, tak proč by měly pracovat děti? Neříkám, že by se neměly kupříkladu něco přečíst, kouknout na nějaký film, ale to je všechno. I to čtení by mělo být na základě záliby, nikoli povinné četby. Prostě prázdniny by měly ctít svůj název a od školy by mělo být prázdno. Pravda, něco jiného je, když aktivně prokrastinujete a týden prázdnin vidíte jako jedinou šanci, jak smazat všechny svoje resty. To je ale věc osobní, prostor byl, ale nedošlo k jeho využití. Píšeme kupříkladu s dětmi seminární a ročníkové práce. Cílem je, aby si uměly práci rozvrhnout a pracovaly průběžně. Mnozí to ale stejně nechávají na vánoční prázdniny. Za týden to nějak namastí. Pak nečekaně onemocní a rodiče za ně orodují, zda by to nemohly odevzdat později, protože teď mají horečku a nemohou nic do školy dělat. To nemohou, ale byl na to půl roku čas, nešlo o zadání na prázdniny. Termín posunout nelze. Ať hezky pracují o prázdninách.

Ale to je odvrácená strana měsíce.  Jejich boj a jejich rozhodnutí. Nechalo se to až na prázdniny. Pokud pracovaly průběžně, mají o prázdninách volno.  Nedělají nic. Protože mají odpočívat a nabrat síly do další práce. To je také účel prázdnin.

I když po pravdě, znám tolik dětí, co si na prázdniny vlečou tolik úkolů, že to skoro vypadá, že do školy nechodí a jsou to tzv. domškoláci.

Takové prázdniny jsou opravdu pod psa. A to nás teď čekají jak jednodenní pololetní, tak i ty jarní. Uvidíme, co bude s úkoly.

Jak to vidíte vy? Jste pro prázdninové úkoly nebo slastné a odpočinkové nicnedělání?



3 komentáře:


  1. Lezarts

    Jsem stejného názoru, prázdniny bez úkolů!

    OdpovědětVymazat
  2. Já jsem vždy považovala prázdniny za svoje volno. Překvapuje mě, jak u Kláry na gymnáziu profesoři studentům popřejí krásné Vánoce, pořádný odpočinek a v téže větě je zahrnou úkoly. Chápu, že v maturintním ročníku není čas ztrácet čas, ale doufala jsem v poklidné svátky a ne v maraton, co vše musí Klára stihnout. Pomyslnou medaily získává profesorka biochemie, která zadala úkol online na Silvestra odpoledne.

    OdpovědětVymazat
  3. Tak to je tedy opravdu vítězka na celé čáře:-) Silvestrovské odpoledne, to je bomba:-( Nu, příště asi o půlnoci k přípitku. Nicméně, chápu to správně, že Klárka je už v maturitním ročníku? To asi ne, to není možné, že by už tak rychle???:-) Zdravím a přežijte pololetí:)

    OdpovědětVymazat