neděle 8. června 2014

Žluté oči krokodýlů

  V rámci hledání nových čtenářských zážitků jsem narazila na knihu i autorku, které jsou pro mě novinkou, ač pro ostatní zjevně takřka bestsellerem. Zde jsem se tedy ocitla kdesi  na chvostu literární gramotnosti současných top autorů a témat, tedy jsem se pokusila svůj deficit napravit. Kniha Žluté oči krokodýlů je pro mě primárně zajímavá hlavně tím, že je situovaná do Francie, tedy do mé oblíbené lokalityJ. Příběh sám by se z části sice mohl odehrávat kdekoli, neb nosným tématem je zde ztráta zaměstnání, zadluženost rodiny, pasivní muž utíkající k milence, manželka, která se snaží udržet rodinu nad hladinou a děti, které sklouzávají k spratkovitému chování. Prostě klasický všední guláš. Co by následně nepasovala do českého prostředí je manželův útěk do Afriky a jeho megalomanské založení krokodýlí farmy. I když, jeden nikdy neví, třeba by to šlo i v Čechách. Zejména proto, že manželka, která byla dosud jen podváděná, je nyní i zadlužená. Společné jmění manželů je evidentně problémem v celé EUJ. Knížka je zajímavá, v nějaké recenzi jsem se dočetla, že může být vnímaná i jako průvodce finanční gramotností (nebo spíš negramotnostíJ) Nu, zjevně ji lze vnímat různě. Mě docela obyčejně bavila, sice až po volnějším začátku, chvíli to totiž trvá, než se člověk začte. Ale pak, kdy „my myslím, se už vpiliJ“ to jde samo. A dobře. Jsem zvědavá na další volná pokračování. 
                                                           

3 komentáře:

  1. teda, snad poprvé mám náskok v přečtení knížky, a ke všemu skoro 2 roky. Druhý i třetí díl jsou podle mého názoru povedenější, než ten první.

    OdpovědětVymazat
  2. Škoda jen, že nevím, s kým komunikuji:-) I tak díky za doporučení a hezkou neděli

    OdpovědětVymazat
  3. Katerin Pancol, moje oblibenkyne! Precetla jsem temer vse co napsala,ovsem tato trilogie vyhrava :-) Prvni cas uz je zfilmovana. Ted ji vysla nova trilogie. Cekam, az mi prijde v originale. Ale cesky pré lad Krokodylu+dalsich dilu, je povedeny:-) Preji hezke pocteni!!!

    OdpovědětVymazat