neděle 29. června 2014

Rafael Kubelík

   Jeden z našich největších hudebních velikánů. Ze slavné hudební rodiny. Dnes je to přesně sto let, co se nedaleko od Kolína, v obci Býchory, tento génius narodil. Jeho slavný otec, Jan Kubelík, si na prvorozeného syna docela počkal. Rafael přišel na svět jako sedmý. Předtím se u Kubelíků rodily samé umělecky nadané dcery. Pan Kubelík ale asi po synovi velmi toužil a jeho vytrvalost nakonec přinesla své ovoce, 29. června 1914 se narodil Rafael. Po něm přišli na svět ještě další dva chlapci, kteří ale nepřežili dětská léta. Rafael Kubelík měl proto celkem sedm sourozenců, tedy rodinu více než početnou.  Hudebně geniální otec a matka, skvělá houslistka maďarské národnosti, tudíž hudba a vášeň mu byly dány do vínku.
 Již ve dvaceti letech proto Rafael skvěle řídil Českou filharmonii a v osmadvaceti letech se stává jejím ředitelem. Nějaký čas pobýval se svým otcem v USA, kde společně koncertovali. Po návratu se věnoval české hudbě, kterou dokázal prosazovat i v těžké době protektorátní. Po válce spoluzakládá slavný hudební festival Pražské jaro. Ovšem komunistický převrat v osmačtyřicátém jeho českou kariéru ukončil, Rafael Kubelík s rodinou odjíždí do Anglie, odkud se zpátky již nevrátil. Respektive vrátil, ale až po roce 89, kdy již nemocný přijíždí do svobodného Československa, aby zde dirigoval Mou vlast na Pražském jaru, ale i slavný koncert vzájemného porozumění na Staroměstském náměstí, což je tak bombastický umělecký zážitek, který patrně nic jiného nepřebije.  V srpnu roku 1996 pak ve věku 82 let zemřel ve švýcarském Lutzenu. Jeho ostatky jsou uloženy na vyšehradském Slavíně, vedle  stejně slavného otce. Rod Kubelíků patří k tomu nejlepšímu, co jsme kdy v hudbě a umění měli. 
Dnes si tedy připomínáme narozeniny Rafaela. Stálo by za to pustit si nějakou Mou vlast, kterou dirigoval. Nebo nějaké jeho vlastní skladby. Rafael Kubelík samozřejmě nebyl jen dirigent, ale i skladatel a interpret. Takže skládal jak komorní hudbu, tak i opery, z nichž stojí za připomenutí třeba opera Veronika či Cornelia Faroli. Prostě, je z čeho vybírat. Ale nejdůležitější je si tuto slavnou osobnost české historie připomenout. 

Žádné komentáře:

Okomentovat