středa 10. července 2013

Okurková sezóna

Tvrdí se to už roky, léto je prostě okurková sezóna. Nic se neděje, všichni se někde poflakují, nic tedy nemusí fungovat. Nesouhlasím.  Doby, kdy jste na celé léto odjížděli na letní byt, jsou už dávno pryč. Naopak, pro mnohé se v letních měsících nic nemění.
To by mohli potvrdit nejen workholici, ale i běžní pracující, ba i ti, co mají prázdniny.  Doba je zlá a není čas na lenošení, takže mnozí si vyberou pár dnů svého vymodleného (a zaslouženého) volna a znovu se vrhají do koloběhu všedních dní.  Mají se prostě co ohánět.
Všimla jsem si termínu okurková sezóna samozřejmě už dávno, stejně jako toho, že zatímco řada věcí podléhá změnám, na pojmu okurková sezóna se tvrdošíjně trvá, přestože léto mnohdy přináší víc dramatických záležitostí než nadcházející lenivě nostalgický podzim.  Dalo by se říct jablková sezóna:-).
Ponořit se do sledování aktivit v okurkové sezóně znamená žasnout. Divadla hrají, dokonce i v kamenných divadlech, nejen na letních scénách. Kantoři různě doučují, jezdí na tábory, provází turisty či pracují v supermarketech, dokonce i politici nám pro letošní léto připravili pěkně žhavou sezónu.
Ani při usilovném hledání jsem nenašla nikoho, kdo se na celé dva měsíce odebere někam do klidu a tam nechá kolem sebe plynout čas, aby se do pracovního procesu na podzim zase vrátil. Jakkoliv by to bylo lákavé, neexistuje to. A jelikož ani nepanuje červencové nesnesitelně horké počasí, které by nás lákalo na plovárny či k vodě i v pracovní době, lze konstatovat, že veškeré rozdíly mezi neokurkovou a okurkovou sezónou jsou smazány. Snad jen MHD zachovává ten stereotyp, že v létě nejezdí, respektive jezdí  jak ji napadne či minimálně, bez ohledu na davy turistů i fakt, že město se nikterak nevylidňuje, jak praví jejich oficiální propaganda. Tady tedy okurková sezóna funguje, už někdy od června. Jinde jsem ji neobjevila.
Samozřejmě krom médií, které nás tím vytrvale krmí a zoufale nudně opakují všechno pořád dokola. Tady kreativita zamrzla někdy v době hluboké totality.
Každý prostě tráví léto, jak umí. Okurky jsou přijatelným symbolem, byť dávno vyčpělým. Občas si kladu nesmyslné otázky, proč nemluvíme třeba o jahodové sezóně?  Nebo meruňkové?
Navíc, okurky se letos moc neurodí, počasí nepřálo ani okurkové sezóně. Pravděpodobně jde o zbytečnou myšlenkovou kombinaci, ale to spojení v poslední době slyším tak často, že mě láká si s ním pohrát.
Přitom se pořád něco děje. Stačí jen mít otevřené oči a vnímat i přes to, že se vám všichni snaží namluvit, že je plonková doba.
Konečně, v historii vždy také něco zásadního vypuklo, když byli všichni kolem ukolébáni zdánlivou nečinností a klidem.
Domyšleno do pointy, okurková sezóna je v podstatě anachronismus. Tím spíš, že okurky jako takové nejspíš uhnijí.
Je patrně na čase, aby se ve veřejném prostoru zamysleli nad svoji terminologií. Když jsou v některých oblastech produktivní, mohli by i zaregistrovat, že léto je v podstatě doba jako každá jiná. A týden dovolené z něho nečiní mrtvé období.
Ať mi pak někdo vysvětlí, proč není jako nezáživný čas označována i zima, kdy si mnozí vybírají i víc než jen týden dovolené?  Sice by se okurky nehodily, ale klidně by se mohl vžít termín sněhuláková sezóna?
V tomto ohledu si vlastně jen pohrávám se slovíčky. Ačkoli, když vidím třeba některé služby, které v létě z výše zmíněných důvodů nefungují, asi si víc hraji s realitou. Možná je to i tím, že v našem skleníku i zahrádce okurky letos opravdu moc neuspěly, stejně jako třešně.  Tím pádem bych se mohla pustit i do Matušky, protože letos třešně vůbec nezrály, ovšem Walda má u mě imunitu:-).
Každopádně zásadní myšlenka je, že léto už dávno žádnou okurkovou sezónou není. Vnímáte to také tak?




3 komentáře:

  1. Jitko obdivuji Vaši hru se slovy. Já mám občas problém vypotit tři kloudné věty:)
    A k tématu okurek.., na letošní léto určitě toto označení neplatí, v politice určitě ne, ovšem nenapadá mě zrovna název nějaké hodně špatné a nechutné zeleniny, která by okurku nahradila..

    OdpovědětVymazat
  2. Milá Majko, děkuji za vlídná slova, hru se slovy dovoluje prázdninový volnější čas. A Vašemu "problému" nevěřím.
    A díky i za reakci, máte pravdu, zelenina by to byla zjevně dost nechutná a hodně hořká.
    Hezký letní den:-)

    OdpovědětVymazat