pondělí 24. června 2013

Sto let Jana Kubiše

Právě dnes je to sto let, co se narodil Jan Kubiš. V sobotu byl slavnostně otevřen jeho rodný domek a zpřístupněn i nedávný nález jeho osobních věcí, které nám mnohem víc připomínají dětství tohoto hrdiny. Člověk by skoro řekl, že už nelze nic nového vybádat, ale zdá se, že opak je pravdou. 
Horší je, že panuje všeobecné přesvědčení,že ve školách se o tom děti nic nedozví. Trochu mě to mrzí,protože mýtus, že se škola novodobým dějinám nevěnuje, je zakořeněný tak hluboko, že zjevně neexistuje šance ho vymýtit.A přitom to zdaleka není pravda. 
I proto dneska, u příležitosti výročí, znovu připomenu Jana Kubiše. Byl to nejen statečný chlap, ale navíc i fešák, takže určitě stojí za podrobnější vzpomínku. On byl navíc ten, který hodil bombu, takže vlastně hlavní postava. 
A v Dolních Vilémovicích, to je místo jeho narození, se můžete dozvědět i jeho osudy z dětství. Třeba kolik měl sourozenců, kam chodil do  školy, že když šel do první třídy, tak mu umřela maminka, a proto se o něho určitou dobu starala teta se strýcem, kde studoval, kde pracoval a řadu dalších zajímavostí, které nám našeho hrdinu přiblíží zase v jiném světle.
 Zajímavou shodou osudu jeden jeho bratr zemřel 18. června. Tedy v den, kdy za řadu let zahynul i Jan Kubiš v kostele Cyrila a Metoděje. Náhoda? Osud?
 Rodinné osudy prostě přinášejí řadu dalších peripetií, než které jsou všeobecně známé. A tak dnes, na svátek Jana, připomínám  narození Jana Kubiše. Abychom věděli, že i hrdinové z učebnic mají za sebou rodiny a osobní osudy, které je zajímavé znát. 
A je to můj boj s nepravdivými mýty, protože u nás se o novodobé historii mluví. A hodně:-). 
I přesto bych o jednom z parašutistů ráda napsala knihu. V podstatě už se na ní pracuje:-),takže dnes je to i takový prolog...
                                                
                                                         Obrázek - wikipedie

3 komentáře: