neděle 16. června 2013

Den otců

Abychom byli genderově vyvážení, nelze po Dni žen,  matek i dětí vynechat další den, tentokrát Den otců. Pravda, není v našich zeměpisných šířkách populární, respektive široce známý, ale určitě stojí za zmínku. Protože bez táty, bez takového opravdového tatínka, je dětství nedokonalé, rodina neúplná, vztahy narušené. Podotýkám, že mluvím o skutečném tátovi, který se o své děti stará, má k nim vztah, vychovává je. Je jim vzorem, mužným vzorem. To, že řada takových mužů  o podobném chování nemá ani vzdálenější představu, nechci komentovat. Den otců je pro skutečné otce. Takové, kteří vedou svoje syny a inspirují svoje dcery. 
   Nevím, jak je kde zvykem tento den slavit. A čím obdarovat? Ženy ke svým Dnům většinou dostávají květinu či něco dobrého na zub. V lepších případech nějaký šperk, nejlépe diamant:-).
 Co dát mužům? 
Podle jedné vtíravé dny je pro muže a jejich dny vhodný Fernet? No, nevím, sázela bych na jiný, kvalitní, alkohol. Nebo možná elektroniku, ta většinou nezklame podobně jako výše zmíněný šperk:-). 
  Ale nejlepší dárek je asi prožít den společně. Dnes třeba v Praze nabízí oslavu Dne otců Staroměstské náměstí. Takže lze předpokládat, že tam bude obrovská koncentrace opravdických tátů....:-)
   Ovšem oficiální akce nejsou samozřejmě vůbec nutné. Prostě jen je dobré nezapomenout,  že dneska oslavujeme všechny skvělé otce. 
A nabourat některé stereotypy, které tvrdošíjně zapomínají na to, že vskutku existují tátové, kteří se o své děti umí postarat stejně dobře, jako ženy. Někteří z nich dokonce zůstávají na rodičovské dovolené, někteří byli k výchově dotlačeni osudem, protože že zůstali na děti sami, a jistě by se našlo plno dalších důvodů, proč je dobré připomínat si Den otců.
  Někde ho ale neslaví dnes, ale na Josefa. Jinde ho zase mají zdvojený, třeba v Německu, kde je Den otců dokonce státní svátek a jako bonus ještě Den mužů, který se slaví klasickou pánskou jízdou. 
   Zvědavě jsem zapátrala po tom, jestli i naši muži mají svůj den. Prý ano, 19.listopadu. Nu, to je  ale dnů, které je třeba oslavit:-). 
                           Dnes tedy Den otců. 
   A určitě stojí za to si i připomenout svoje tatínky, kteří již nejsou mezi námi. 

4 komentáře:

  1. Přesto, že ten můj by žádnou soutěž o tátu roku nevyhrál, vzpomínám na něj s láskou. Krásnou neděli :o)

    OdpovědětVymazat
  2. POCTENIPOSPOLU
    Kde jsem se to ocitl? A že si nedám pokoj... Takže: synovec v Bavorsku právě povil své ženě páté dítě. Nu což dva doktoři si mohou dovolit chůvu i vychovatele a po tom prvním už mají stejně život zkažený, škrtám, jinačí. A že se v naší rodině brnká na piáno pojmenovali malou ´Fur Elise´. Když jsem hledal biblický význam toho jména vyskočila na mě (obrazně) tahle Eliška Rejčka a rovnou Den otců. Já zatím děti nemám, čekám na třetí mízu, ale je jasné, že otců, těch odhodlaných i náhodných valem ubývá a měli by být chráněni, škrtám, hýčkáni a dostat ne Den ale Týden oslav.

    OdpovědětVymazat
  3. Týden oslav by si někteří jistě zasloužili. Škoda jen že ten návrh je tak anonymní...

    OdpovědětVymazat
  4. Velmi dobře napsáno! Přihlašuju se k odběru rss!
    Kde jsou? :-)

    my web blog nejlepší dárek pro přítelkyni

    OdpovědětVymazat