neděle 2. června 2013

Nedělní čtení

Dnes nečtu. Ovšem knihy i dneska hrají důležitou roli. Patří k úklidu po sobotním malování (to je také nápad, pustit se do malování v takovém počasí! Přínosnější by jistě bylo začít stavět archu a ne napjatě očekávat, zda vůbec přijde fáze vysycháníJ).
      Kdo kdy maloval menší byt, jistě ví, že tento způsob práce je zcela zvláštní disciplína, než když normálně místnost vystěhujete, vymalujete a nastěhujete.  To je ovšem naprosto bez dobrodružství, napětí a adrenalinu. J)
 Zatímco při této metodě nezbytného úklidu nikdy nevíte, jak to celé dopadne. Zejména, když se ještě pod nohama zdárně motá pes a venku lije jako by měla opravdu přijít potopa světa. Když pak nastane fáze úklidu, nejhorší je to právě s knihami. Najednou se do té knihovny nějak nemohou vejít, jakoby se během svého exilu v krabicích rozmnožily či co? J. Beru tedy každou do ruky, uvědomím si, co vlastně všechno máme doma a co by se třeba dobře vyjímalo v antikvariátu. Pečlivě zvažuji, která si zaslouží návrat do polic a která půjde do světa. Jinak bychom se za chvíli domů prostě nevešli. A inventura přináší nečekané ovoce. Vynořují se zapomenuté poklady, ale také zdvojené exempláře. I z toho důvodu budu mít minimálně další půlrok zákaz návštěvy knihkupectvíJ)
Protože to potom vede k těmto neveselým koncům. Neumím totiž knihy vyhodit, i kdybych pod nimi měla zavelena zhynoutJ. Odnést je do modrého kontejneru prostě nedokážu. Proto selektuji velmi opatrně, i obdaruji velmi ráda, jen vyhodit neumím. Antikvariáty a školní knihovna snad budou mít také radost.A my doma zase o něco prostorněji. 

                                                            Hlavní pomocník
                                                            prší opravdu neustále
A už zase leje……………L

3 komentáře:

  1. Jitko ať Vám jde práce pěkně od ruky, pomocníka máte moc šikovného:) Ale nezávidím - ani úklid, ani déšť... Snad bude zítra lépe.

    OdpovědětVymazat
  2. Přebírání knih znám. Dobrý časožrout! Loni mi po malování vybyly 2banánovky.
    Naštěstí se to nějak rozdalo. Představa jít vyhodit knihu je pro mě taky nepřijatelná ;-)

    OdpovědětVymazat
  3. Také neumím knihy vyhodit a rozhodnutí, která nás musí opustit patří k těm nejtěžším v mém životě. Nosím je do knihovy, kde si najdou další čtenáře.

    OdpovědětVymazat