pátek 8. března 2013

Pohádka aneb bylo nebylo..........


...........za devatero korupčníky a devatero podvodníky leželo království santa klause.  Kolem jeho kolébky stálo mnoho kmotrů a každý mu vložil mnohé do vínku....Jen ta hodná sudička cestou někde zabloudila.
  Lidé tu ale žili čím dál víc udiveně.  Kouzla se děla přímo před jejich očima. Mizely dobré mravy, slušnost a dobrá nálada, které odešly daleko do země krále Miroslava.
 Zpívalo se, ale člověk musel pozvolna, pomalu, rozhodně ne klusem, to se vrchnosti nelíbilo. Čarovalo se i za bílého dne, někteří dřeli jako koně a pak si vyčarovali dobré živobytí. 
Práce se stala obyčejnou věcí, jen pro hlupáky, kteří si naivně mysleli, že tak se vydělává na chléb. Ti ovšem byli jen pro smích, ale každé království má své šašky. 
Aby poddaní příliš nerušili ty, co vládnou, občas jim k tomu okoralému chlebu přibyly i nějaké předpřipravené hry. Třeba taková lidová zábava, vyberte si našeho nového krále. Ale jen toho, jehož schovku jsme vám prozradili.
A tak se zrodilo zemanství. Aby si všichni přišli na své, protože vládnout se musí. Kde by se jinde ti hlupáčci z podhradí naučili kultivovanému chování než z hradu?

A tak se santovo království kouzlem změnilo v zemanství. A pohádka pokračuje.

Nebo že by to byl horor? Nějak se mi ty literární žánry pletou:-)


                                          

3 komentáře:

  1. To není pohádka s dobrým koncem. A jak to kdysi hezky začínalo..

    OdpovědětVymazat
  2. Na jednu stranu vtipné, na druhou smutné až černé.

    OdpovědětVymazat
  3. Už asi není zvykem,že pohádky mají dobrý konec. Nu, samozřejmě nadsázka, pořád ještě doufám v dobré konce i v to, že to tak černé nakonec nebude........

    OdpovědětVymazat