úterý 19. března 2013

Podzemka

Název ve mně evokuje historickou reminiscenci, že kultura (zase) patří jen do podzemí. Naštěstí tomu tak (zatím) není, nicméně do podzemí si zajít můžete. Respektive do kavárny v Řetězové ulici, kde své akce organizuje tzv. Podzemní akademie. Je to trochu podobné tomu, co děláme s historií U Šebestiána, s několika drobnými (možná podstatnými) rozdíly. Nemáme tak důstojné prostředí, tím pádem se u nás neplatí vstupné ani nemáme žádné webové stránky. Snad k tomu všemu mohu dodat, že zatím.
Další rozdíl je ve specializaci. Zatímco my jdeme jen po historii, v Podzemce víc cílí na literaturu a divadlo, ale historii se nebrání. Jsou víc rozmanití, nicméně, dle mého, myšlenku máme podobnou. A to je, myslím, dobře. Byla jsem si minulý týden vyslechnout přednášku  Lubici Krénové o literární kritice. A byl to zážitek, byť v kavárně byla zima a lidí poměrně málo. Což je škoda. Měli přijít hlavně současní kritikové,aby si vyslechli také něco o pokoře a respektu k psanému slovu. Totéž samozřejmě platí o autorech či pisálcích, kteří patří do opačného tábora. I zamyšlení nad jazykem stálo za to, nad ustálenými frázemi, které pronikly do našeho života. Ovšem když pak zjistíme, že podobné znechucení nad realitou, které prožíváme my, znali i filosofové před sto i více lety, zase jednou vám dojde, že ta historie se prostě pořád opakuje.....

    Kdybych šla ve své úvodní komparaci dále, mohla bych s uspokojením konstatovat, že na našich přednáškách zima není a lidí bývá dost. Zejména bratři Mašínové byli velký tahák. Jen nechci, aby to vyznělo nějak soutěživě. Spíš bych byla ráda, kdyby se mi povedlo někoho z Podzemky na oplátku nalákat k nám. Třeba na Benešovy dekrety, o které se chceme pokusit znovu a opět s panem Šebkem. A abychom nesklouzly do rutiny, tak tentokrát se bude přenášet v pondělí, 25. března. Tedy snad už opravdu na jaře. A doufáme, že pan docent tentokrát dorazí. Zdráv a v plné síle. Těšíme se.  I z toho, že kultura zatím ještě není undergroundová. I když jeden nikdy neví……..



6 komentářů:

  1. Tesim se na povidani, teplo i vino s prijemnymi lidmi a panem docentem v čele!!misa

    OdpovědětVymazat
  2. Díky za tip na Podzemku- to vůbec neznám!
    A web by mohl zvládnout nějaký šikovný student-ne? kdo není na internetu - jakob y nebyl ;-) a na Dekrety pošli leták- zaspamuju u kamarádů :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podzemka je zajímavá, také jsem ji ale objevila až teď. Ale jistě stojí za návštěvu.
      Student mě také napadl, žel zatím nemám dobrovolníky a k násilí sahat nechci. Asi budu muset víc škemrat.
      A díky za spamování u kamarádů:-)

      Vymazat
  3. U Šebestiána už v pondělí? Mohu to poslat dál? Poslední středa v měsíci mě “ukolébala“ a málem bych to prošvih'.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Romane,
      ano, už v pondělí, je to taková velikonoční změna:-).
      A budu moc ráda, když pošlete dál. Děkuji.
      A těším se.
      Hezký den

      Vymazat