čtvrtek 28. března 2013

Den učitelů

Den učitelů letos připadl na volný den, respektive splynul se Zeleným čtvrtkem, takže ve školách, kde mají normální, empatické a chápavé vedení, volný den je. Ve školství je totiž jediný bonus, který existuje, že se kopírují dětské prázdniny.
 Není to ovšem pravidlo, jak si mylně myslí veřejnost. Mnozí uzurpátoři či fanatičtí vykladači nějaké své fiktivní ředitelské moci naženou kantory do školy i o prázdninách, protože, jak praví svým vzletným jazykem, volno je pro děti a ne pro vás.
Nu, mají asi pravdu, ale je to dvojsečná zbraň.  Taková prezentace moci, protože zdobit nástěnky celý den je práce sice typicky školní, ale dost kontraproduktivní. A papírování, které je teď školním hitem číslo jedna, lze docela dobře udělat i doma. Škola bez dětí je prostě zbytečná, byť já jsem tam bez dětí i ráda, ale to je zase jiná otázka. Nechci se ovšem zamýšlet nad despotismem či krátkozrakostí některých ředitelů, kteří ve své funkci dávno ztratili empatii. Navíc, můj problém to není, my dneska i zítra máme opravdu volno, a i když opravuji písemky a řeším administrativu, nemusím to dělat na pracovišti. Sice si nejsem jistá, zda teď nevzbudím rozladění těch, co do školy musí, ale je to tak.

  Tudíž i Den učitelů lze oslavit v útulném domácím prostředí. Je možné s určitou nadsázkou volný den i vnímat jako určitý dárek ke Dni učitelů, na který se tak rychle zapomíná. A pokud splyne s Velikonocemi, vypadne z veřejného podvědomí úplně.
Loni jsem se pokoušela nabídnout několika ředitelům Třídní knížku, jako dárek pro kantory.
Nejsou peníze, bylo mi většinou sděleno, pokud se se mnou vůbec bavili.
Nu, peníze ve školství opravdu nejsou. Tím bych se obloukem dostala k těm bonusům v podobě volných dní, ale to bych se motala v začarovaném kruhu, což při připomenutí svátku učitelů rozhodně nechci. Na to si vyhradím kritické okénko!!:-)
   Chci dnes prostě připomenout Den učitelů, který je dnes a ne někdy v říjnu, jak nám nutí EU. Dnes se narodil Komenský a tudíž je nasnadě si svátek minimálně připomenout. Chci popřát všem milým, vlídným a empatickým kantorům, protože i tací, navzdory veřejnému mínění, opravdu existují.
 A protože to jinak nikdo neudělá, maximálně je někde nějaký ředitel nažene dneska do školy:-(, činím tak touto formou. Třeba to nějakého učitele - učitelku , kteří učí s láskou a protože je to baví, ne protože musí, potěší.
                                        A to je cíl :-)
                                                  Obálka titulu Třídní knížka do tramvaje

                                                A i malý dárek může potěšit:-)

6 komentářů:

  1. Vše nejlepší k svátku, i když je to svátek vaší profese :-) Bůh nebo bohové vědí, že si ho zasloužíte.

    OdpovědětVymazat
  2. Jo, jo. Kdepak volno. U nás dvoudenní školení teď i o podzimních prázdninách. A kdepak nějaký dárek. Ale připomínám si to každý rok. Jsem totiž Soňa a tak to mám 2 v 1.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je hodně smutný přístup. Ale zjevně není ojedinělý. Tak Vám, Soňo,alespoň blahopřeji k svátku a i ke Dni učitelů. Přesně, jak říkáte, dva v jednom. Hezký večer

      Vymazat
  3. A já na Vás dnes myslela :)

    Krásný svátek!!

    OdpovědětVymazat
  4. Tak to je moc milé, Lucko. Děkuji a přeji hezký večer. Chtěla bych napsat jarní,ale to by mohlo vypadat jako ironie. Což také je:-)vzhledem k datu a počasí. Tak jen díky a pěkný březnový večer:-)

    OdpovědětVymazat