středa 2. ledna 2013

Konečně po svátcích

Život se po svátečních orgiích konečně zase vrací ke své pravidelné všednosti, která má ovšem (alespoň pro někoho), svůj půvab. Věci začínají fungovat tak, jak mají, pozvolna se vrací rytmus a řád. V obchodech, pokud tedy neputujete za povánočními slevami, většinou není nikterak narváno,nákupní košíky v potravinách přestaly vypadat jako před odtajněným hladomorem, doprava se vrátila do normálu,lidé se přestali tvářit (někteří přetvařovat) svátečně,služby začaly (pozvolna) pracovat  a svět se točí dál. Uf.
   Svátky jsem letos vnímala jako emočně velmi náročné, čehož si patrně všimlo i moje tělo, takže jsem do nového roku vstupovala omámená nikoli alkoholem, ale horečkou,kašlem takřka tuberkulózním a zákeřnou nemocí,která se mi jako obvykle vrazila do zad.
I proto jsem ráda za všednost, mohu si normálně zaběhnout, respektive dopotácet se do lékárny, případně k lékaři, aniž bych musela volat speciální pohotovost, která prý stejně o svátcích pacienty nepřijímala (jak jsem se dočetla na netu,takže to nemusí být pravda, ale tady člověk nikdy neví)!?.Mohu jít nakoupit,aniž bych se nechala vláčet davem lidí a ve frontě strávila několik plodných  desítek minut tupého postávání. Po cestě k metru se neprodírám nabízenými jehličnany ani se nevyhýbám pohledu na vražděné kapry, natož abych někde klouzla po šupinách či po rybí krvi, jako v období romanticky předvánočním. V klidu mohu venčit psa bez obav, že uteče před všudypřítomným rachotem, před kterým bych s radostí utekla i já. Bohužel, marně. Rámusící ohňostroj se pro velký úspěch opakoval i prvního. Druhého už snad důvod k vyhazování světlic a dalších barevných raket takřka středního doletu žádný nebude. I když, jeden nikdy neví,co se ještě musí oslavit.....
Ne, že bych proti svátkům jako takovým něco zásadního měla. Ve skutečnosti je mám docela ráda. Přesněji řečeno, většinou jsem měla trochu raději advent než svátky samotné, což je ale dáno přicházejícím stářím. Kumulace letošních svátečních dní byla ovšem pro moji křehkou nervovou soustavu poněkud náročná.
Takže vítám příjemnou všednost, doufám, že přísloví jak na Nový rok, tak po celý rok už dávno pozbylo své platnosti, a s nadějí vyhlížím třináctkové události. Třináctku mám totiž ráda, tak doufám, že nezklame.

  






3 komentáře:

  1. I já se snažím třináctce věřit. Ať Vás nezklame!

    OdpovědětVymazat
  2. Třináctka je šťastné číslo, tak také doufám, že tenhle rok vyjde dle představ a ke spokojenosti :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Petardy a ohňostroje nesnáší naše zvířátka ani Jeník. Doufám, že nový rok bude začátkem nového života mne a dětí. Hodně zdraví a lásky do nového roku.

    OdpovědětVymazat