úterý 8. ledna 2013

DIskuse

Tento týden hodně diskutujeme. Blíží se volba prezidenta, pro řadu našich studentů je to dokonce jejich první volba v životě, tudíž někteří docela volbami žijí. Nechávám jim prostor a naslouchám jejich názorům a argumentům.  Třeba to pomůže i mému rozhodování, protože k volbám chci jít, ale jednoznačného favorita stále nemám. Debatou s mladou generací získám jednak jiný úhel pohledu a možná i určitý nadhled.  Někteří, co nepapouškují zrovna to, co právě sdělil jejich soused, mohou přinést i myšlenkové obohacení.
Trochu potíž je, když bezmyšlenkovitě opakují mediální klišé, protože to je pak nuda. Na druhou stranu, narážím na to víc u mladších dětí, kterým je ve velké většině volba prezidenta ukradená. Je to sice i o jejich budoucnosti, ale rozhodovat nebudou a tak je pochopitelné, že většinou do hloubky moc nejdou.
Co mě ale šokovalo, je nadmíru velká tolerance ke komunistické minulosti některých kandidátů. Oblíbené klišé, že to byla chyba, jako by mnozí považovali za dostatečně silný argument. Navíc, mají pro to pochopení, sami by také vstoupili, kdyby byli vystaveni tomu tlaku. Nu, to mě docela zaskočila,mladá generace. A pak, že komunisty volí jen ti staří, další oblíbené klišé. Všechno je prostě jinak.Lze na to ale hledět i tak,že jsou tolerantní a umí odpouštět chyby. Ovšem bude-li prezidentem opět nějaký soudruh, radost z toho mít nebudu. Přesto, že se říká, že máme takového prezidenta, jakého si zasloužíme.  Funkce je prostě funkce...
Nu, asi jsme hodně zlobili….
                                                   

3 komentáře:

  1. Jitko, nedávno jsem si nenechala ujít v TV film O. Trojana Občanský průkaz a také dokumet Věra 68 o Věře Čáslavské...říkala jsem si ... i svým dospělým dětem, že kdo viděl a není úplně zabedněný, tak si musí udělat o té době obrázek a mělo by to ovlivnit případné voliče..mysím.

    OdpovědětVymazat
  2. A já si myslela, že mládež je ke komunistům spíš kritická... Ale když si vezmete, kolik lidí vzpominá na dobu minulou s nostalgií, tak děti často kopírují jen to, co doma slyší.., bohužel..

    OdpovědětVymazat
  3. Přesně tak, dneska to člověk slyší až moc často, jak dřív bylo líp. Jenomže to vyhovovalo hlavně těm, co nechtějí moc dělat a mít se dobře, dneska holt musí přiložit ruku k dílu, když chtějí něco mít. Natvrdím, že je všechno dobře a i když mi v době revoluce bylo nějakých třináct let, docela dobře si pamatuju, jak se ségra ani brácha nedostali na školu, na kterou chtěli, protože holt naši ani kvůli dětem do strany nevstoupili.

    OdpovědětVymazat