úterý 15. ledna 2013

Bratři Mašínové

   Leden je v plném proudu a je čas myslet na další Hovory o historii, první v letošním roce. Rytmus zůstává zachován, sejdeme se poslední středu v měsíci, tentokrát tedy 30. ledna, opět ve vinárně U Šebestiána. A začínáme tématem poměrně třaskavým: bratři Mašínové.
Nechceme žádnou lacinou senzaci ani se honit za kontroverzí, byť pro mnohé lidi to téma kontroverzní je. Naopak. My bychom naopak rády jejich aktivitu ukázaly tak, jak ji vnímáme my, tedy chceme  mluvit o bratrech Mašínových a jejich statečnosti už za války, o tom, že byli vyznamenání prezidentem za statečnost a zejména pak o tom, jak po roce 1948 začali mizet přátelé jejich rodičů – justiční vražda gen. Píky, dr. Horákové, a dalších skvělých našich lidí, uvěznění jednoho z bratrů a vůbec teror komunistů, na který bratři Mašínové a jejich přátelé reagovali.
 Chtěly bychom vysvětlit  příběh bratrů Mašínových v pravdivých souvislostech, celkovém kontextu. Diskusi povede Mgr. Richard Sicha, ale debatovat můžete samozřejmě vy všichni, koho téma zajímá a kdo si přijdete popovídat. Budeme moc rády, když se společně s námi podíváte na dramatické příběhy našich novodobých dějin.
                                                   

7 komentářů:

  1. Škoda, že to mám trochu z ruky a nesedí datum, ale na tohle téma bych moc ráda diskutovala a vyslechla si ho, protože zatím ve mně bratři Mašínové zanechali dojem zbytečně zmařených životů, tím myslím ty, kteří se jim připletli do cesty při jejich útěku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I proto o tom chceme mluvit, aby se některé otázky trochu vyjasnily. Škoda, že nemůžete,ale já pak podám podrobnou reportáž.

      Vymazat
  2. Musím přiznat, že tohle téma mne zajímá a vinárnu mám docela blízko :-), takže bych ráda přišla. Přijít může kdokoli nebo pouze zvaní? Děkuji,
    Jindřiška
    www.z-kultury-i-nekultury.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  3. Může přijít kdokoli. A Vy jste navíc zcela jistě zvaná!
    Těším se

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) Jen si ještě dovolím poptat se na hodinu, kdy dorazit. Také se těším,
      J.

      Vymazat