pátek 4. ledna 2013

A máte to!

Novoroční projev prezidenta jsem sledovala apaticky s vysokou horečkou. Proto, když v závěru začal o výročí rozdělení, mě vtáhl do děje tak, že jsem předpokládala jeho sdělení, že po konci volebního období emigruje na Slovensko!. Tak jsem se do té bizarní představy vžila, že jeho informaci o amnestii jsem vnímala jako záblesk alternativní reality. Pak jsem si řekla, že někteří lidé si asi odpuštění zaslouží, byť i tehdy, v horečce, jsem nechápala, proč to dělá jako gesto na odchodnou. Odcházím – li odněkud,  a chci – li gesto, potěším přece ty, kteří se snaží o pozitiva? Tedy o to, aby to tady fungovalo a fungovalo k lepšímu. Nu, dobrá,třeba blouzním z horečky a jde opravdu o lidi, co spáchali neúmyslné přestupky
 a tam to chápu. Bez výhrad. Jenže.........
    Dál jsem bojovala s teplotou, která díky lékům pomalu ustoupila. Deziluze z amnestie ale nezmizela, naopak. To bych se asi musela předávkovat.
Vnímám ji jako urážku všech lidí, co tady na ten systém ještě nerezignovali. Teď je ovšem ta pravá příležitost. Rezignovat nebo vyrazit do ulic.
 Proč se o něco snažit, když pak přijde jeden ješitný stařík a velikášsky nesmyslným gestem (schváleným premiérem i ministrem, kteří v tom jedou naprosto stejně) zhatí roky práce policistů, kriminalistů, sociálních pracovníků, právníků a celé řady dalších lidí, kteří do tohoto rozhodnutí nemohli říct ani a. Uvede do nejistoty řadu slušných lidí, kteří se nyní budou muset potýkat s vlnou tsunami uvolněné kriminality. Uvede do beznaděje klienty H systému, slušné řidiče i ty, které zaskočila informace o tom, že jakýsi obviněný soudce nejen půjde na svobodu, ale ještě mu doplatí plat. …………..
Tak si zpětně kladu otázku, kdo měl toho prvního ledna teplotu? Jaký má taková amnestie smysl? Vylidnit věznice? Vždyť oni se tam rychle zase vrátí a ještě udělají řadu lidí nešťastných. 
Je to gesto? Gesta mají být přece šlechetná a velkorysá. Ani jeden prvek jsem v tomto pošetilém rozhodnutí neobjevila.
   Představuji si, jak se pan současný prezident chystá na následující prezidentské klání. Zdali pak by také tak velkoryse propouštěl? Zcela jistě ne.
Nyní ale odchází a tak nám to všem spočítal. To máte za všechny ty srandičky, co jste si ze mě dělali. Nevážili jste si mě, pana profesora, nerespektovali jste moje globální názory na všechno, tak tady to máte! Po nás potopa, to je přeci osvědčená metoda. …….
Nu, nezklamali ti naši politici. Ruku v ruce dovedou vymyslet pořád větší a větší hrůzy, i když by si jeden myslel, že horší už to být nemůže. A může. Pan prezident nám to právě názorně ukázal!

  
                                      

7 komentářů:

  1. Já jsem taky zhnusena ..., ze všeho.., z toho výsměchu, z naší beznaděje, z toho, že je to čím dál horší...

    OdpovědětVymazat
  2. Máte ve všem pravdu. Předvedl nám nabubřelou a hloupou aroganci moci. Plivl do tváře všem "obyčejným" a slušným lidem. Potřeboval na sebe před koncem ještě upozornit, protože už nebyl dostatečným středem pozornosti:-( A skutečnost, že jeho poskoci poukazují na Havlovu amnestii, že tato nebyla tak rozsáhlá. Špatná byla i Havlova, ale dal se pochopit jeho motiv s ohledem na dobu v jaké jí uděloval, kdy bral vězně, jako vězně minulého režimu. Ale motiv "Tunel dědka", to nikdo netuší, nejspíše pomoci kamarádům "tunelářům". Ano je čas vyjít do ulic, ale bude to tak, jak jsme si zvykli, nadávat doma a v hospodě...a mocipáni nám zase ukážou...Jinak přeji v novém roce jen to dobré:-)

    OdpovědětVymazat
  3. Kde se ten Váš článek dá podepsat? :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Na hradě se asi někdo potil, až amnestii vypotil. Reakce v podhradí budiž viditelná. Asi by bylo nejlépe se sejít pod okny monarchy a pozvat hasiče s plachtou, aby si ta partička tří sepisovačů generálního perdónu při vypadnutí z okna neublížila:-)

    OdpovědětVymazat
  5. Zase tomu nasadili korunu!!! Dobře napsáno, dobře okomentováno!!!!!!!

    OdpovědětVymazat
  6. Podepsat to nejde, tak jsem dal alespoň "skvělé".

    OdpovědětVymazat
  7. Promuvila jsi mi z duše...fůj,hnus fialový...

    Tak jdeme volit a snad si zvolíme opravdu dobře..držím nám palce..:-D

    OdpovědětVymazat