neděle 11. listopadu 2012

Vlčí máky

Symbolem dnešní neděle jsou -krom jiného - i vlčí máky. Pátrala jsem mezi dětmi, jak moc velké povědomí o tomto symbolu mají, a dospěla jsem k číslu těsně nad nulou L. Žádná velká sláva to tedy nebyla, jala jsem se proto šířit osvětu navzdory osnovám a napříč ročníky.  
Vzhledem k tomu, že přes knihovnu to moc nefunguje, zůstali jsme u současných klasických metod, vygůglili jsme báseň Na flanderských polích a pokusili se dopátrat výsledku. Největší radost z odtajnění významu pak měla skupinka dětí, která si kdysi z Londýna přivezla vlčí mák jako suvenýr, který tam prodávali. Dosud nevěděli, k čemu to je a najednou jsou moudřejší.  
   Poměrně neúspěšný pokus o recitaci básně J vedl k tomu, že jsme verše nakonec podrobili rozboru bez uměleckého podtextu, nicméně k významu symbolu jsme se úspěšně dobrali. A snad i proto není dnešní den pro studenty jen nedělí se svatomartinskou husou a pro plnoleté i s mladým vínem, ale i tuší, ba někteří i vědí, co si dnes připomínáme.
A protože jako historik jsem názoru, že zapomínat se nemá, i já dnešní den válečných veteránů spojených s koncem první světové války s velkou úctou připomínám.
                                                    

4 komentáře:

  1. no tak to děkuji za osvětu!! Vlčí mák je naše erbovní kytka :-)) - ale tohle jsem tedy netušila!!

    OdpovědětVymazat
  2. Přiznávám že jsem taky musela kouknout do kalendáře, co se dneska slaví....

    OdpovědětVymazat
  3. Veterány jsem věděla, ale vlčí mák ne, díky za osvětu :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Děkuji za připomenutí a tady přidávám i obraz a zvuk, když už to psané slovo tolik netáhne.

    OdpovědětVymazat