čtvrtek 29. listopadu 2012

Korupce

Korupce je dnes všudypřítomná. Všichni to ví, mnozí se nad tím pohoršují, ale nic se neděje. Řečeno slovy Járy Cimrmana může se vám to nelíbit, můžete s tím nesouhlasit…ale to je tak všechno, co s tím můžete. Což je ovšem velmi depresivní realita. Jestli je to jen fenomén dneška či zda se historie opakuje, jsme se pokusili vypátrat pod vedením docenta Jaroslav Šebka na dnešních, letos už posledních, Hovorech H. A nešlo o nic menšího než o odkaz 1. republiky, respektive o to, zda se tunelovalo i za Masaryka.
  A odborník žasne a laik se diví. Ano, tunelovalo. Historie se i v těchto temných bodech cyklicky opakuje.

Nicméně, náš poslední historický večer se nadmíru vydařil. Pan docent se právě vrátil z Říma a rovnou do našich hovorů. Auditorium bylo tentokrát plné, náš hlavní řečník se ukázal být jako silný magnet. 
Celou diskusi vedl sám, nicméně již se zapojují i posluchači, kladou dotazy a debata vskutku proudí, což bylo naším hlavním cílem. A v příjemné atmosféře jsme ani neměli prostor propadnout depresi, že žijeme v zajetí historického mýtu, protože rozhodně všechno nebylo tak pohodové a ideální, jak na nás působí z prvorepublikových filmů. Nicméně, ač se aféry děly i tehdy, i tak existovala větší morálka a odpovědnost za to, co dělám. Proto se  z politických funkcí odstupovalo i z morálních důvodů a ne jen proto, že mi nabídnou lepší pozici.
Nepanovala ani naše oblíbená blbá nálada, byť životní úroveň mnohých byla rozhodně nižší než naše. Republiku prostě milovali i s s jejími chybami, které my nyní bohužel opakujeme.  Jako bychom byli nepoučitelní. A nebo neznalí historie, což Hovory H mohou napravit J (žertuji, samozřejmě J).
 Skončili jsme „optimistickou“ větou, že lépe už bylo, což hovoří za vše.
  Nicméně, my budeme demýtizovat dál a v novém roce si vezmeme na paškál revoluční samet. Abychom těm soudruhům či jiným totalitářům nedali takové pole působnosti, které ve finále zahubilo provorepublikový pokus o jiný způsob života. 

Na závěr chci samozřejmě srdečně a moc poděkovat všem,kteří v pošmourném listopadovém večeru dorazili, moc si toho vážím. 
   A ti, co to tentokrát nestihli, si mohou přečíst zde, co bylo J




Žádné komentáře:

Okomentovat