pátek 28. září 2012

Volný den


   Vždycky když je řeč o zbytečném volnu, zpozorním.  Nemluví se zase někde o našich prázdninách?  Dle veřejného mínění máme totiž jen prázdniny, proto se skoro bojím každého dalšího volného dne. Nebude to zas zbytečné volno?
Například svatý Václav se letos dočkal té cti, že prodlužuje víkend, čímž většině národa jistě udělá radost. O nějaké české státnosti přitom jistě uvažovat nebudou, nač také, v současné době a společensko – politické atmosféře. Také se už nikdo ani neptá, proč to volno vlastně je, zejména proto, že je tak vhodně umístěné před víkend. Horší to bývá tehdy, když volno připadne na středu a půlí týden, to se těžko dá spojit s víkendem, takže je to vlastně zbytečný svátek.
V poslední době se však cítím trochu rozladěná. Nedávno mi totiž mladinká známá z podnikatelského prostředí sdělila, že když uznávám nějaký státní svátek, jsem stará struktura, která jen nechce chodit do práce a něco slavit. A podnikatelé na tom pěkně tratí.  Nu, takový pohled na státní svátek mě zaskočil, ovšem mnohem víc její obvinění z levicové orientace.
Znamená to, že státní svátek je výdobytek minulého režimu?  Vyděsila jsem se. Třeba podporuji komunisty, aniž bych o tom věděla?  Čím se takové levičáctví projevuje?
No, že bereš plat a nejsi v práci, vysvětlila mi bez mrknutí oka.
Vzpomněla jsem si na svoji výplatní pásku a rázem mi došlo, že není pochyb, jsem stará strukturaJ.
Sice dobře vím, že dříve svatého Václava moc nemuseli, ale to nehodlám razantní mladé Amazonce vysvětlovat. Ona to myslela úplně jinak.  Svého času jsem také měla na všechno jasný a nekompromisní názor. Ať se dělo co se dělo, měla jsem pocit, že to musím vidět obráceně.
Při podobných situacích si dnes říkám, jak je těžké najít nějaký konsenzus.
Schválně si zkuste uvědomit, kolik lidí dnes vnímá volno k tomu, aby se zamysleli nad významem svatého Václava pro současnost (a má vůbec nějaký?). Většina jede na chalupu a ještě za to bere peníze, jak pravila mladá podnikatelka.
Zkouším se tedy žít do jejího úhlu pohledu, abych se zbavila výčitek, že jsem stará struktura.
Samozřejmě je také možné nad tím mávnout rukou, nekomentovat, neřešit. I to zkouším. Jenže srdce historika mi to tak úplně neumožňuje. Moje reakce pak není nic moc. Nechápu, proč někomu dnešní volno vadí, ale zase když nikdo nic o Václavovi neví, nebo ho neuznává? Nejlepší by asi bylo nechat to na svobodném uvážení, kdo si myslí, že je volno důležité k rozjímání, nechť ho má. Ostatní ať jdou vydělávat. Nějak se to sice neshoduje s myšlenkou české státnosti, ale jak už jsem pravila, česká státnost v dnešní atmosféře je docela eufemismus.
Napadlo mě také, jestli by se o svatém Václavovi neměl natočit seriál. Třeba třicet případů svatého VáclavaJ. Dnešní doba přece vzdělává národ seriályLL a on by se konečně dostal do všeobecného podvědomí.  Třeba by pak sváteční volný den byl snáze ospraveditelný.
Zeptala jsem se na to své podnikatelské známé, ovšem podívala se na mě jako na Marťana. Tak nevím. Je ten volný den k něčemu nebo ne?  Nakonec není rozhodující, jestli je v pátek nebo ve středu, ale zda má vůbec smysl. Po poměrně znepokojivém dialogu si vůbec nejsem jistá…..
                                



3 komentáře:

  1. Hmm!
    Je zajímavé, že své státní svátky světí i země na západ (o jihu či severu ani nemluvě) od našich hranic, země, které socialismus nepostihl. Ty mají navíc i církevní svátky, takže pokud by Vaše podnikatelská známá byla "habrus" na žaludek, tak si myslím, že by si "venku" uhnala žaludeční vředy.

    OdpovědětVymazat
  2. Jejda, už jsem myslela, že jste na mě zanevřel:-) Jsem ráda,že zase komentujete. Hezký volný den přeji:-)

    OdpovědětVymazat
  3. Nezanevřel, jen není čas. Už u toho počítače tolik nesedím. Šidím i svůj vlastní blog. :)

    OdpovědětVymazat