čtvrtek 6. září 2012

Tchýně

Kdysi kdosi říkal (tuším, že Halina Pawlovská), že v češtině jsou jen tři slova, která mají na začátku tch. Jsou to: tchýně, tchán a tchoř. Mělo jít o vtípek a slovní hříčku, ovšem víceméně to vystihuje všeobecně přijímaný stereotyp o tom, že zejména tchýně patří k tomu nejhoršímu, co se v mezilidských vztazích může vyskytovat. Ostatně, otřepané vtípky o tchýni a uzeném, či hádanka ve znění, co je ropucha a dvacet žabiček? (tchýně věší záclony), zažité klišé jen potvrzují. Po pravdě řečeno, nikterak jsem nezkoumala, zda jde opravdu jen o tato tři slova. Ale ze zkušenosti nemohu s daným tvrzením souhlasit. A není to proto, že jdu ráda proti proudu. Je to prostě proto, že všechny tchýně v mém okolí jsou skutečně zlatý ženský. Kdybych měla něco zasadit do negativního mezilidského schématu, lobbovala bych za švagrové. A není v tom nic osobního, to pro případ, že by text četl někdo z rodiny. Je to o názoru mnoha lidí, které znám a kteří na rozdíl od tchýní mají většinou výhrady ke svým švagrovým. Ne snad, že by je přímo nenáviděli, to rozhodně ne. Prostě si s nimi nerozumí. Je zvláštní, že velmi často partner nějakého sourozence je úplně jiná krevní skupina, než je ta vaše. A přitom jste prošli stejnou výchovou. Přesto by většina lidí, co znám, se svojí švagrovou dobrovolně na kafe nešla. Stačí rodinné sešlostiJ. A když už by šli, tak by rozhodně nejeli třeba na dovolenou. Prostě švagrová není kamarádka. Na rozdíl od tolik kritizované tchýně, které mnohdy se svými snachami na kávu či do dokonce na dvojku bílého, běžně chodí. Samozřejmě, nelze zobecňovat, jistě jsou i výjimky. Jak mezi tchýněmi, tak v táboře švagrových. Švagrové mají navíc tu kliku, že na ně neexistují žádné nejapné vtípky ani ustálená klišé, jako na tchýně, takže jsou ve velké výhodě. Asi by stálo za to, nějaký vtípek na ně vymyslet. Aby byl vesmír rodinných vazeb zase v rovnovázeJ. Pro pořádek upozorňuji, že i já jsem v roli švagrové, takže uvedené jistě platí i z druhého břehu na mě. To, abych zbytečně nevířila nějaké stojaté vodyJ
        

8 komentářů:

  1. JO, je fakt, že s ani jednou ze svých švagrových bych na kafe nešla, ale s tchýni teda taky ne, i když je moc hodná.

    OdpovědětVymazat
  2. Já bych šla s oběma švagrovýma i s tchyní:))) Jsem asi výjimka:). Ale přiznávám, že tchýně bydlí daleko a vidíme se 4x do roka. Kdybychom se viděly častěji, tak nevím, nevím...

    OdpovědětVymazat
  3. Já prosím tchýni několik let, aby se mnou šla na kafe, na pokec a NIC.

    OdpovědětVymazat
  4. Tchýni bohužel nemám, zemřela ještě než jsem poznala manžela, ale byla prý středoškolská profesorka :-) a moc hodná. A pokud jde o švagrové, mám dvě, jednu od svého bratra a jednu od bratra manžela a .... máte úplnou pravdu. Ani s jednou se navzájem nemusíme. No, to je ještě eufemismus :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Já mám švagrovou docela fajn. Netvrdím, že jsem nejlepší kamarádky, ale když se vidíme, máme si co říct. Tchýni jsem neviděla více než čtyři roky. Mladší dítko vůbec nezná. Dříve jsem si tím hlavu lámala, ale teď už ne. V podstatě jsem za daný stav ráda, alespoň mám klid.

    OdpovědětVymazat
  6. Jejda ..jejda ..tohle téma mi nějak uniklo :-)) dnes jsem po dlouhé době nakoukla a moc se mi líbí všechna témata ..Tchýni bohužel už nemám ..
    kafe jsme spolu pili,ale tedy bylo trošku zvětralé :-)) i když s odstupem času se přiznám ,že i trošku mou vinou ,ale za to si myslím a v skrytu duše doufám ,že já jsem tchýně přijatelnější moji zeťové si zatím nestěžují a návštěvu jezdí a to i přes půl republiky a dokonce i na víc jak dva dny.. tak snad jsem v tomhle bodě prošla :-))
    a švagrových mám po víc navštěvujeme se málo ,ale s ženou bratra je to na vážnou známost a dokonce jezdíme spolu i na dovolené a zatím žijeme obě :-))tímto zdravím všechny tchýně i švagrové co mají srdce a rozum na správném místě .-)))

    OdpovědětVymazat
  7. Já mám tchýni(fuj to slovo se mi nelíbí:-( )moc hodnou.Jo ne vždy se shodneme,ale vážím si toho,že sní můžu mluvit na rovinu.Vychovala mého muže,svého syna a zaslouží si respekt.
    Švagrovou mám jednu,má dvojčátka holčičky a viděly jsme se před půl rokem naposledy.Je mi to líto.Rozumíme si.Ale nevychází nám čas se sejít i finance jsou problém,a u nás ještě auto a počet (6 na 5míst).

    OdpovědětVymazat
  8. Je to i moje zkušenost - viděná v blízkém okolí, proto mě tak zaujal postřeh o vztazích mezi švagrovými a úvaha o tom, že "velmi často partner nějakého sourozence je úplně jiná krevní skupina, než je ta vaše. A přitom jste prošli stejnou výchovou". Jestli to spíše nebude naopak. Právě proto, že sourozenci prošli stejným prostředím (výchovou), tak si volí partnerky velmi podobné (i když to nemusí být na první pohled patrné). A když se pak švagrové potkají, jako by se podívaly do zrcadla. Mnohokrát se mi stalo, že setkání s osobností mě v něčem podobnou mi nebyl (asi navzájem) vůbec příjemný.......

    OdpovědětVymazat