sobota 29. září 2012

Eliška Junková

  Vždycky mě přitahovali lidé, kteří měli štěstí, že znali nějakou historickou osobnost.  Mohli s ní hovořit, znali její osudy, ale i zvyky a návyky.....
Sama jsem v mládí spoustu takových setkání prošvihla. Zřejmě proto se nyní snažím dohnat, co mi kdysi v podstatě proklouzlo mezi prsty. Když mi v dětství dědeček vyprávěl o svém dětství v monarchii či mládí v prvorepublikové euforické atmosféře, ne vždy se setkával s mým pochopením a soustředěným nasloucháním. A když jsem rozum brala a už bych poslouchala, jemu zase stáří a nemoc podobné kratochvíle neumožňovaly.  Nu, a tak to musím dohánět pozdějiJ. Ovšem baví mě to, těší mě hovořit s lidmi, co pamatují osobnosti minulosti.
Snažím se to zprostředkovat i dětem, proto se podobně ochotné lidi snažím nalákat  do školy, byť chápu, že postavit se se svým vyprávěním před bandu znuděných puberťáků či adolescentů není vůbec jednoduché.
Moc jsem se proto těšila na vyprávění o Elišce Junkové. To, že někomu její jméno nic neříká, toleruji u studentů, u dospělých (údajně i vzdělaných) mě to poněkud zaráží, ale budiž, to je život. Dnešní život.  
  Tak snad alespoň někteří studenti si do života odnesou potřebu mít širší všeobecný přehled než jen kliknutí na wikipedii.
 V oktávě jsme proto přivítali pána, který Elišku osobně znal. Dozvěděli jsme se tedy velmi zajímavou formou nejen o jejích sportovních úspěších, ale i o podrobnostech z jejího dlouhého života (zemřela až v roce 94, jako můj dědeček). Mnohé lze jistě vyčíst i v její knize - Má vzpomínka je  bugatti, ale není nad osobní vyprávění. Jak o manželství s Čeňkem Junkem, tak o přátelství s panem Bugattim či o patronstvím nad vznikem prvního českého automotoklubu žen, který aktivně funguje dodnes.Můžete se i přihlásit:-)
Eliška byla nejen bohem nadaná řidička, ale i velmi příjemný a energický člověk, který si svou vitalitu zachoval až do pozdního věku. Všude se s ní rádi potkávali.Moc mě těší, že jsem se s ní touto zprostředkovanou formou mohla setkat i já. A doufám, že to zanechalo stopy i ve studentech, respektive ve studentkách, které dnes už běžně jezdí do školy autem. A ona nám tu cestičku začala umetat, protože dřív rozhodně nebyla žena za volantem tak běžná, jako dnes.
   Pan Kučera, který nám o ní vyprávěl, je velmi šikovný pán, takže i touto formou děkujeme za hezké povídání. Elišku máme díky tomu vykreslenou pěkně barevněJ




                                  

3 komentáře:

  1. Moc mě potěšil Váš dnešní blog. Měla jsem to štěstí, že jsem s touto úžasnou dámou trávila části dne asi tři týdny. Bylo to v roce 1992, kdy jsem jako brigádnice dělala pečovatelku na Malé Straně a Hradčanech. Mezi mé "staříčky" patřila i paní Junková. Byla opravdu báječná. Tak jen střípečky: Krabičku gumiček od ní jsme snad ještě nespotřebovali (ona po válce pracovala v gumárenském průmyslu). Prodavačky v lahůdkách věděly, pro koho nakupuji, když jsem chtěla šunku "tenoulince nakrájenou - aby přes ni bylo vidět". A já si zapsala za uši, že reprezentanti firmy Lux za první republiky opravdu prodávali bezvadné zboží. Ten vysavač z roku 1934 fungoval krásně a jiným se na perský koberec sáhnout nesmělo. Josefka

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji moc, Josefko, za doplnění. Potěšilo mě to. Trochu Vám Vaše osobní setkání s paní Junkovou "závidím", ale jak jsem řekla,alespoň zprostředkovaně:-). I přes propast času je mi tato dáma nesmírně sympatická. Takže díky - a díky Vám vím zase víc. A hezký večer přeji

    OdpovědětVymazat
  3. Paní Eliška Junková byla opravdu fenomén.
    Překvapila mne ale Vaše poznámka, že mezi mladými už není známá. Něco podobného jsem za svého studia zažil, když se nás paní profesorka zeptala, kdo byla M. D. Rettigová. Z třiceti pěti děvčat a tří kluků jsem se blýskl správnou odpovědí jen já. :)
    Asi to je úděl mnohých "velkých", být v povědomí veřejnosti jen pár generací a postupem času být jen znalostí těch, kteří chtějí znát nebo odborníků na dané téma.

    OdpovědětVymazat