čtvrtek 3. října 2024

Jsem zvědavá

 Jsem zvědavá, kam se posune český jazyk v kooperaci s umělou inteligencí a neinteligencí mnoha interpretů rodného jazyka. 

Že spisovná čeština upadá vnímám už dávno. Hovorově se mluví i na těch místech, odkud by měla znít brilantní čeština. Ať už z vládních lavic nebo z veřejnoprávních médií. 

Jejich hra na to, že když budou mluvit jak jim zobák narost, budou víc v oblibě, je mnohdy až úsměvná, ne-li trapná. Smutné je pak zjištění, že někteří si myslí, že mluví hezky. 

Nu, kupříkladu střední rod neznají už skoro nikde. A tak je to neustále, že města se snažily, děvčata přišly - někdy i přišli, to když sledujete sociální sítě. 

Aby někdo řekl fotbalisté, hokejisté či něco podobného ve správném tvaru už snad ani není slyšet. Vytrvale jsou to fotbalisti, hokejisti, ale třeba i komunisti, židi atd...

A když pak sleduji, jaké patvary dokáže z češtiny vytvořit umělá inteligence, valím oči. Kupříkladu překlady na sociálních sítích, to je lahůdka. A nikdo se nad tím moc nepozastavuje. 

Rody se vlastně už vůbec neřeší, ženský, mužský, všechno jedna kopa. Střední určitě zatím automatický překlad ani nezná. Neumí slovosled, shodu podmětu s přísudkem, synonyma, homonyma ani nadsázku.  

Je to šílený paskvil, který se pozvolna stává normou.

Neřeší háčky, čárky, nic....

Některé formulace opravdu postrádají hlavu i patu. 

Říkám si, že zatím je to úsměvné, snadno rozpoznatelné. 

Nicméně, brzy se z toho stane norma. To bude konverzace:-). Jsem na to zvědavá:-)


Žádné komentáře:

Okomentovat