sobota 12. října 2024

Hurá na Petřín

Hurá na Petřín, nabízí se v říjnových dnech. 

Ne snad primárně v duchu kdysi velmi populární písně, která ale měla výrazně jiný podtext. Mám totiž na mysli spíš poklidnou podzimní procházku, která na Petřín, do barevné přírody, může vytáhnout i ty, kteří turistice dvakrát neholdují. Panoramata pak nabídnou neobvyklý vizuální zážitek, kdy se před námi historická Praha propojí s barevností podzimu, což ocení nejen výtvarně naladění turisté.

Ostatně, hledání hezkých věcí je pro říjen nezbytné. Krátké dny a dlouhé večery mohou být někdy i frustrující. 

Možná by se naše podzimní psychické rozpoložení vyvíjelo jiným směrem, kdyby nebylo záchytných barevných bodů, které Petřín či jiné parky mohou nabídnout.

   Otázka je, zda je to to jediné, co od října očekáváme?

 Není totiž možné si nevšimnout, že říjen přináší i plno kulturních nabídek, zejména umělecká sezóna se rozjíždí ve velkém tempu.

Vymažte z říjnových dní divadelní program a říjen ztratí podstatnou část ze své neopakovatelnosti a zajímavosti.

Kulturní představení totiž nabízejí hlavně šanci pro setkávání a hledání nových zážitků.

Krátkými dny zdeptaný člověk by skoro řekl, že nic takového podzimní doba nabídnout nemůže, ale zkuste někdy vyrazit na nablýskanou operní premiéru či představení v nějakém divadélku, klidně i pod věží. Svět bude rázem mít barvu růžovou, navzdory nastupující temné části roku. Vlastně můžeme s trochou nadsázky hovořit o jakémsi mostu, který říjen nabízí. Nebo spojnicí, mezi venkovní a vnitřní barevností, přírodou a a společenským životem.

Je to tedy překvapivě čas, kdy se očekávaně pesimistické podzimní město mění v optimistické  kulisy pro nečekané kulturní zážitky. 

Zda si vybereme roli diváka nebo aktivního hybatele říjnovým děním je jen na nás, říjen nám kreativně nabízí celou paletu svých možností.

 A začít lze třeba právě na Petříně.  



Žádné komentáře:

Okomentovat