neděle 30. června 2024

Slétávají se

 Sokolové se slétávají do Prahy. Na pět dní. Všesokolský slet znovu po šesti letech. Slétávají se hlavně do Edenu a do O2 arény, ale potkat je lze po celé Praze. Už včera, v pekelném vedru, jsme narazili na několik skupinek. Snad jim takové vedro nevyjde i na jejich vystoupení.

Tyrš s Fügnerem by určitě koukali a patrně by měli velkou radost.  Cvičení propagovali ještě za Rakouska,  ještě před vznikem Rakouska - Uherska. Na prvním sletu se sešla sotva tisícovka cvičících mužů. Tehdy se cvičilo na Střeleckém ostrově a celé to vedl právě Tyrš. Ve zdravém těle zdravý duch. 

Vždycky mi přišlo paradoxní, že zrovna pro něho tato edukativně populární poučka úplně  neplatila. Tělo si začal trénovat asi hlavně proto, že býval často nemocný. Nakonec ho asi i  utužil, ale zase pak začal selhávat právě ten duch. 

  Vymyslel dosud užívané tělocvičné názvosloví. Třeba dřep byl prý původně spojení lýtek se stehny, což je tedy proti dřepu dost složitá slovní konstrukce. Vymyslel i upažení, předpažení, sounož a celou řadu dalších povelů, které dodnes v tělocvičně můžeme slyšet.

 Dokud mu tedy duch sloužil, byl i filozof, pracoval jako kritik, divadelní i výtvarný, takže 

k dávné kalokagathii určitou dobu neměl zas tak daleko. 

  Nevím, jak by dnes bylo hodnoceno, že si jako vychovatel nebo učitel vzal mladinkou dívku, o dvaadvacet let mladší, v době sňatku sice už asi sedmnáctiletou, leč učil ji od čtrnácti. 

A znal od narození, neb šlo  o dceru jeho kolegy a přítele Fügnera. 

Asi by nadále učit nemohl. 

V tom mu ale už tehdy bránila ona duševní nemoc, která ho nakonec dovedla ke smrti kdesi v Alpách. Jak, to se dodnes neví, zda šlo o tragickou náhodu nebo sebevraždu. Každopádně zemřel neobvykle a tragicky. 

Při letošním sletu si jeho památku určitě znovu připomeneme. 

Stejně jako mnoha statečných členů Sokola, kteří zahynuli ve válce. Kteří se postavili totalitě. Nacistické i komunistické. V Sokole jich bylo opravu hodně. 

Však také soudruzi slety zakázali. Nahradili je spartakiádou. 

A tu už spolkla historie. 

Současnost je sletová. 

Právě se začalo. 





Žádné komentáře:

Okomentovat