sobota 1. června 2024

Těšíte se?

    S příchodem června se otevírá brána do uvolněného letního období, kdy v záplavě barev a vůní míříme k prázdninovému nicnedělání. Začíná doba napjatého očekávání cestovatelských dobrodružství a nových zážitků.

Koktejl pocitů bývá v červnu často namíchán převážně z nostalgických dojmů z toho, že něco končí a napínavých s příchutí toho, že cosi se začíná. Nebo se přinejmenším opakuje.

Celý měsíc se prolínají oslavy s motivem ukončení i nových začátků.

Vydáváme se na letní cestu objevování i loučení se. Čeká nás slunovrat. Pro některé vyznavače i Slunovrat.

 Mnoho událostí se přesouvá do přírody, trávíme čas u vody, ohně či na zahradě. Kultura se odehrává pod širým nebem, startují letní slavnosti. Je tedy z čeho vybírat. Zřetelné je to zejména u mladých lidí. Jednou je třeba se v červnu učit jako o život, podruhé se jen uvolněně radovat, protože jedeme na školní výlet a v červnu už se nic zásadního dít nebude.

 Červnové požadavky se prostě mění podle životní situace, ve které se zrovna nacházíme. Čerstvý maturant vnímá horké předletní dny jinak, než adept srpnového reparátu. Když můžete v červnu odjet na dovolenou cítíte se jinak než ti, kteří mají právě před uzávěrkou. Nebo před státnicemi.

Naopak zahradníci a pěstitelé si většinou v červnu užívají radosti z prvních sklizní. A kdyby nás letos nezaskočily nečekané mrazy, mohli jsme se z třešní radovat všichni. Takhle půjde o výsadu těch šťastlivců, kterým nezmrzlo.

Takže paradoxní červnové přání je tady, navzdory mrazům užívejte letních radostí. Důležité je, abychom se nevzdávali. K tomu je vhodné se pořád na něco těšit. Tomu mohou napomoci vidiny prázdnin či dovolené. Těšte se tedy intenzivně. A nejen v červnu, byť ten letošní k tomu přímo vybízí.  

 





 

 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat