středa 5. června 2024

Měsíc myslivosti

 Kdysi se u některých měsíců objevoval přívlastek či přízvisko. Někdy šlo o edukační prvek, jindy o ideologický a mocenský. Mohli jsme tak prožívat měsíc knihy či měsíc československo – sovětského přátelství.

A mezi tím se vynořil měsíc myslivosti, který měl propagovat mysliveckou práci. Takový kompilát, řekla bych. Trochu edukace, trochu ideologie. 

Červen si myslivost vylosoval ideologicky nedobrovolně, přírodně ale asi docela adekvátně. Rodí se velké množství mláďat, o zvířata, ale i neživou přírodu, je třeba aktivněji pečovat. Myslivci to údajně dělají, proto si červen kdysi vylosoval přízvisko měsíce myslivosti. Nejsem zrovna fanda honitby a podobných atrakcí, nicméně červen mám ráda. I díky těm srnčatům, která tu ochranu opravdu potřebují. 

A rozhodně to nemusí  být zrovna měsíc myslivosti, který nás donutí víc myslet na nejmladší a bezbranné. Stačí si uvědomit, že v červnu můžeme víc než kdy jindy podpořit své děti, které mnohdy bezbranné, nebo alespoň bezradné, určitě jsou. A není to jen Den dětí, kterým červen startuje. 

Máme v červnu i den dětí, které se staly obětí agrese. Asi, abychom v záplavě červnových barev a vůni nezapomínali, že svět nemá vždycky barvu růžovou. Možná i proto často beru děti na Den dětí na Ďáblický hřbitov, kde je část nazvaná Dětský hřbitov. Místo, kde symbolicky spočívají dětské oběti totalitního režimu. Aby si uvědomily, že mají štěstí na dobu, ve které se narodily. A zpátky jdeme na zmrzlinu, protože děti se mají radovat. Mezinárodní den čokoládové zmrzliny, který připadá na jeden z červnových dnů, s tím ale nesouvisí. Je to o tom uvědomění, že žijeme v době, kdy si tu zmrzlinu můžeme dát. V červnu obzvláště. 

Dopřejte si tedy plno červnových radostných kopečků, nejen čokoládové. Červen je měsíc, kdy v podstatě (nejen) zmrzlina chutná nejlépe. Možná by si červen z dnešního úhlu pohledu zasloužil víc přívlastek typu měsíc zmrzliny nebo měsíc očekávání. Ale ve finále se určitě spokojíte s tím, když se vám bude dařit červnově hezky.

Psáno pro Listy Prahy 1

 



 

 


Žádné komentáře:

Okomentovat